Dezastru în Munții Rodnei. Copacii se taie ilegal, lemnul furat este tocat chiar în inima pădurii

Parcul Național Munții Rodnei este în centrul unui nou scandal din cauza unor tăieri ilegale depistate.

Toate aceste tăieri ilegale surprinse de camerele de luat vederi se întâmplă în Valea Lala, în total 92 de arbori fiind tăiați aici ilegal. Maramureș și Bistrița Năsăud sunt 2 județe din nordul țării unde pădurea se taie fără milă și fără lege, chiar în Parcul Național Rodna, după o metodă care depășește toate furturile de lemn de până acum. Copacii sunt doborâți ilegal și transformați în rumeguș, ca să li se piardă urma.

Tocătorul forestier are rolul de a curăța pădurea după o exploatare forestieră, resturi care rămân în urma unei exploatări forestiere. De ce rumeguș? Pentru că, potrivit prevederilor legale, un camion plin cu rumeguș nu trebuie declarat în platforma SUMAL dacă pleacă dintr‐un depozit de cherestea, ci numai dacă provine din mijlocul pădurii.

Reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei au ținut să arate că problemele cele mai multe legate de tăierile ilegale sunt înregistrate pe partea din parc care aparține de Bistrița Năsăud, în Maramureș tăierile ilegale cunoscând o scădere semnificativă față de anii trecuți.

Ce soluții propune Comisia pentru a diminua tăierile de lemn ilegale din statele membre?