Dezvoltarea capacităților de procesare a produsului brut din agricultură, o prioritate cheie a guvernării PNL!

PPEAlături de mari fermieri din România, dar și de experți din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și din mediul academic, am dezbătut povocările din agricultură, în special cele legate de procesare, în cadrul Forumului Internațional al Marilor Fermieri. Importurile masive de produse agroalimentare încurajate în timpul guvernării PSD au condus la falimentul multor fermieri. În primele luni ale anului curent, s-au importat produse agroalimentare cu 24% mai mult decât în 2018. În pofida succeselor anunțate de către guvernarea PSD, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, în cursul anului 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit de balanță comercială din anul 2015 până în prezent. Acest deficit de balanță comercială este cauzat în mod exclusiv de exportul de materie primă subvenționată (cereale) și a importului de produse cu valoare adăugată (carne și produse procesate din carne, produse de panificație, aluat congelat etc).

Este inadmisibil ca astăzi, în România, noi să fim pricipala țară care exportă grâu, porumb, animale vii, dar să fim în același timp statul cu importuri masive de pâine congelată, de produse de panificație, mezeluri. Contribuţia exporturilor a fost inferioară celei a importurilor, iar exportul net negativ a condus în aceeaşi măsură la frânarea economiei.

Pentru Partidul Național Liberal, prioritățile din domeniul agriculturii și industriei alimentare sunt industrializarea, susținerea procesării și creșterea accesului la piață al produselor românești pe piața internă și externă. România are astăzi previzionați pentru perioada 2021-2027, 6,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală. O bună parte a acestor bani trebuie să se regăsească în dezvoltarea capacităților de procesare. Acest lucru va permite dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare, dar și a capacităților mari de procesare. Doar abordând lucrurile de această manieră, consumatorii pot să aibă acces la produse de calitate și la prețuri rezonabile. În continuare, Partidul Național Liberal va sprijini procesarea în agricultură și se va preocupa pentru consolidarea poziției fermierului pe piața europeană astfel încât să devină competitiv și performant!