Diferențele mari dintre salariile minime din Uniunea Europeană

Potrivit datelor publicate de Eurostat, în 2014 s-au înregistrat discrepanțe mari între salariile minime din statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, 22 de state membre au înregistrat un salariu minim național de la 1 ianuarie după cum urmează: cel mai mic a fost 184 de euro/lună în Bulgaria, 218 euro în România, și 300 de euro în Lituania. Cel mai mare a fost de 1 923 de euro/lună în Luxemburg și 1 502 euro în Belgia și Țările de Jos. Germania deține cel de-al treilea cel mai mare salariu minim lunar, respectiv 1 473 euro.

De asemenea salariul minim german a intrat în vigoare luna trecută și a provocat îngrijorări în țările vecine. În special, companiile de transport din Europa Centrală și de Est s-au plâns că vor trebui să plătească lucrătorilor lor salariul minim german pentru perioada în care conducătorii auto călătoresc prin țară, chiar dacă șoferii nu sunt cetățeni sau rezidenți germani. Franța are în vedere o măsură similară.

Care este poziția Comisiei cu privire la faptul că în țări precum România, deși salariul minim pe economie este net inferior față de majoritatea țărilor din UE, prețurile la alimente și nu numai sunt la același nivel cu prețurile din celelalte țări ale UE?