Din păcate, nici merele nu mai sunt ce au fost! Europenii, condamnați să consume mere cu un grad ridicat de pesticide!

PPEUn raport Greenpeace arată că producătorii de mere din mai multe țări europene folosesc cantități industriale de pesticide. Problema majoră este la fermierii care livrează cantități foarte mari de mere, pentru marile lanțuri comerciale. Cel mai mare nivel de pesticide, în sol, a fost găsit în țări precum Italia, Franța sau Belgia. Italia, Polonia și Slovenia se află în topul țărilor cu cel mai crescut nivel de pesticide în apă.

Greenpeace a analizat 85 de probe de apă și 49 de probe de sol. Cel mai des au fost puse în evidență, în urma analizelor de sol, pesticide precum Boscalid (un funcigid identificat în 38% din probe) și celebrul DDT (evidențiat în 26% din probele verificate). În probele de apă, cel mai frecvent a fost identificat fungicidul Boscalid (în 40% din probe) și insecticidul clorantraniliprol (identificat tot în 40% din probe).
Probele provin din ferme din 12 state europene iar în urma analizelor s-au găsit 53 de tipuri de pesticide. Greenpeace anunță că 70% din pesticidele găsite în mere sunt periculoase și foarte periculoase pentru consumul uman.
Având în vedere concluziile raportului Greenpeace, am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt instrumentele pe care instituția europeană le are la îndemână pentru a diminua, la nivelul UE, folosirea excesivă a pesticidelor.
Vă voi reda răspunsul de îndată ce îl voi primi.