Dispariția fabricilor de lapte din România

Cu toate că produsele lactate sunt extrem de căutate pe piața din România și din Uniunea Europeană, fabricile de lapte din România dispar treptat de pe piață. Astfel, în ultimii 4 ani, în România, au fost închise 70 % din fabricile de lapte. Majoritatea vacilor de lapte din România (aproximativ 63 %) se află în gospodării de subzistență, care produc pentru consumul propriu și care dețin de la una până la trei vaci. Pe lângă deficitul de materie primă, o altă problemă cu care se confruntă fabricile este continua modificare a legislației, a metodelor de ambalare și etichetare a produselor, modificări care implică multe costuri suplimentare. Prin urmare, întreprinzătorii din domeniul laptelui ajung să se îndrepte spre alte ramuri de investiție, iar fermierii care au câteva vaci se orientează, pentru a-și desface laptele, către piețele agroalimentare, unde pot obține un preț mai bun pentru produsele lor.

Ce măsuri consideră Comisia că ar putea fi aplicate pentru a încuraja fabricile de lapte din România să se extindă și să achiziționeze laptele de la micii producători la prețuri acceptabile pentru ambele părți?