Doar 40% din fermele românești pot exporta porci vii

Chiar dacă UE și-a dat acordul ca România să poată exporta porci vii pe teritoriul UE, țara noastră este condiționată și astfel doar 40% dintre fermele de porci din România îndeplinesc condițiile de export. Principala condiție este aceea ca porcii să fie rezidenți trei luni în ferma din care sunt exportați, iar într-un interval de o lună să nu intre niciun porc nou în fermă, înainte de exportare.

Astfel, doar 40% dintre fermele comerciale pot respecta condițiile din acest document, iar pentru restul de 60% aceste condiții sunt destul de dificil de respectat deoarece presupune ca fluxul de producție a porcilor să fie total separat, iar pentru acele ferme cu flux continuu din România va fi extrem de dificil să respecte astfel de condiții. Dacă proiectul de text va rămâne așa, ar fi nevoie de o regândire a tuturor fermelor, ceea ce este aproape imposibil.

Prin ce măsuri ar putea ajuta Comisia și UE restul fermierilor care în momentul de față nu îndeplinesc cerințele necesare pentru exporturi de porci vii în interiorul Uniunii?