Doar printr-o simplificare reală a procedurilor de absorbție a fondurilor europene, acestea pot deveni accesibile autorităților locale și IMM-urilor!

PPEÎn cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, a avut loc o dezbatere pe marginea semestrului european pentru coordonarea politicilor economice: analiza anuală a creșterii 2020. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că din păcate, încă nu am ajuns la acel nivel de simplificare astfel încât fondurile europene să devină apropiabile, nu doar autorităților locale care se plâng de o complexitate crescută, dar și IMM-urilor.

Iată intervenția mea:
Mărturisesc că de mult nu am mai văzut o astfel de propunere de aviz atât de cuprinzătoare din partea comisiei noastre, care a surprins în mod corect destul de multe probleme. Cu toate că pe alocuri, așa cum spunea colegul Deutsch, poate că am excedat asupra competențelor noastre, dar nici nu putem ignora aceste probleme. Până la urmă, nu putem aborda disparat anumite probleme.

Discutăm de politica de coeziune, iar această politică ne influențează într-o formă sau alta viața noastră de zi cu zi. De când sunt europarlamentar, de 6 ani de zile, simplificarea este o chestiune pe care aproape în fiecare ședință o dezbatem. Din păcate, nu am ajuns la acel nivel de simplificare astfel încât fondurile europene să devină apropiabile, nu doar autorităților locale care și ele se plâng de o complexitate crescută, dar și IMM-urilor. În mod corect, au fost surprinse în această comisie aspectele legate de șomaj. Într-adevăr, se înregistrează șomaj în foarte multe zone, dar în același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că sunt zone, mai ales din estul Europei, unde nu avem forța de muncă necesară, să putem implementa proiectele pe fonduri europene. Se pune întrebarea ce este de făcut într-o astfel de situație. State precum România, Bulgaria sau Ungaria, deși au foarte multe resurse financiare din fonduri europene, firmele nu au lucrătorii cu care să implementeze aceste proiecte și să absoarbă acești bani. Neabsorbind acești bani, evident că nu poți să dezvolți comunităților locale, iar aceste zone sunt părăsite dat fiind că forța de muncă migrează în alte zone. Tocmai de aceea, am să înaintez amendamente în această direcție astfel încât să conștientizăm și lipsa forței de muncă și să vedem ce putem face pentru a ține acești muncitori în zonele din care ei provin. Lucrătorii au nevoia de a avea locuri de muncă bine plătite pentru a-i atrage în locurile natale. De asemenea, trebuie să găsim mecanisme și soluții prin care să îi putem determina pe cei care sunt plecați în afara granițelor să se întoarcă în zonele de unde provin și să contribuie mai departe la dezvoltarea acestor comunități. În caz contrar, o să avem de-a face cu zone care sunt profund depopulate și va fi greu ca pe viitor, să le putem repopula. Mulțumesc.

Raportoare pentru aviz, doamna Francesca Donato, a transmis faptul că: „Mulțumesc colegilor pentru că mi-au încredințat acest proiect de aviz. Începând de la constatarea încetinirii creșterii economice prevăzut pentru 2020 așa cum au arătat indicatorii economici-doresc să atrag atenția asupra nevoii de a interveni pentru a lansa creșterea economică care dă semne de stagnare. Cum să facem acest lucru? Începând cu acele regiuni care se află mult în spate în ce privește creșterea economică, acolo unde este nevoie de investiții necesare pentru a crea acolo un țesut economic care să fie la același nivel cu gradul de competitivitate din restul UE. Politica de coeziune este instrumentul fundamtal al UE pentru a sprijini creșterea economică echilibrată în UE. Am vrut să scot în evidență cât de important e să acordăm atenție bunei guvernanțe economice. Trebuie să avem grijă să nu impunem constrângeri bugetare mult prea strânse mai ales unde e nevoie de reforme structurale.”