Domnule Comisar, Comisia Europeană trebuie sa înțeleagă că sectorul agricol are nevoie de bani, nu de povesti!

PPE

 

 

În plenul Parlamentului European, din această dimineață, am participat la dezbaterea privind nevoia urgentă a unei strategii a UE privind îngrășămintele pentru a asigura securitatea alimentară în Europa.

Creșterea uriașă a prețului îngrășămintelor este principala problemă a fermierilor noștri acum. Este și un risc la adresa securității alimentare. Această situație este o consecință directă a războiului ilegal de agresiune al Rusiei, ilegal și neprovocat împotriva Ucrainei precum și creșterii prețului la gaze care afectează prețul îngrășămintelor. Menținerea unei aprovizionări cu îngrășăminte accesibile este absolut crucială.

Vă redau mai jos intervenția mea:

”Domnule președinte, mulțumesc! Domnule Comisar, Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că ne aflăm în ceasul al 12-lea în ceea ce privește securitatea alimentară, poate mă și ascultați, iar strategia privind îngrăsămintele trebuie pusă pe masă de îndată! Sectorul agricol s-a confruntat de-a lungul timpului cu provocări majore, fie că vorbim de lipsa forței de muncă ori pandemia COVID. Mai mult decât atât, anul acesta sectorul a avut de înfruntat trei provocări majore: creșterea prețului la îngrășăminte și energie, seceta severă și războiul din Ucraina. Din păcate, Comisia Europeană până în momentul de față nu a venit cu măsuri suficiente pentru sectorul agricol, iar propunerile privind reducerea consumului de îngrășăminte sau a emisiilor de carbon nu fac altceva decât să afecteze fermierii. Problema fertilizanților este una complexă, deoarece cea mai mare parte era importată din Ucraina și Belarus, iar prețul extrem de ridicat le face greu accesibile pentru fermieri.

Potrivit unor studii, nu putem hrăni în prezent populația lumii fără fertilizanți. Se estimează că cel puțin între 30 până la 50 % din recoltele culturilor la nivel global sunt atribuite aplicării îngrășămintelor. Atrag atenția, la modul cât se poate de serios, că este necesar să ne păstrăm mai departe capacitatea Uniunii Europene de a fi furnizori de alimente pentru zonele sărace ale lumii. Deoarece, în caz contrar, vom fi martori unor valuri de refugiați dinspre țările africane spre Uniunea Europeană.

Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că sectorul agricol are nevoie de bani, nu de povesti! Pentru ca astfel fermierii Uniunii Europene să aibă acces la cantitățile necesare și suficiente de îngrășăminte, pentru a putea produce hrană de calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori!”
Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a declarat:
“Menținerea unei aprovizionări cu îngrășăminte accesibile este absolut crucială. Cu 149 % au crescut prețurile la îngrășămintele bazate pe azot între 3 septembrie 2021 – septembrie 2022, iar prețul celorlalte îngrășăminte a crescut cu 59 și cu 90 % în aceeași perioadă.
Îngrășămintele bazate pe azot sunt în mod deosebit îngrijorătoare, pentru că gazul reprezintă principala materie primă pentru producția acestui tip de îngrășăminte bazate pe azot și costul ridicat al gazului a obligat companiile să-și reducă producția de îngrășăminte sau chiar să reducă cu până la 70 % producția, ceea ce a dus la o penurie în aprovizionare, care a fost compensată prin importuri de la parteneri mai fiabil: Marocul, Canada, Egiptul.
Trebuie să fim atenți la riscul înlocuirii unei dependențe cu o altă dependență. În același timp, în situația actuală, aceste importuri sigur că ușurează situația, dar din păcate nu soluționează cauza problemei și anume, criza prețurilor la gaze. Prețurile la îngrășăminte, care sunt ridicate și instabile, sunt o provocare nu doar pentru producători, ci în primul rând pentru agricultorii noștri. Agricultorii europeni au comandat mai puține îngrășăminte decât de obicei în această vară, cu o reducere de până la 30 %. Agricultorii, de asemenea, sunt îngrijorați că prețurile produselor lor ar putea să nu se ridice la înălțimea prețurilor factorilor de producție și astfel veniturile lor vor fi foarte mici. Trebuie să rămânem foarte atenți la riscul scăderii recoltelor, de asemenea și influența asupra bugetelor pentru alimente ale gospodăriilor europene, pentru că recolte mai mici înseamnă o mai mare inflație a prețului la alimente. Trebuie, deci să ne consolidăm sectorul intern de producere de îngrășăminte. Acesta trebuie să fie mai competitiv și trebuie, în același timp, să ne reducem dependența de importuri în acest sector. Nu este ideal să continuăm să fim dependenți de importurile rusești. Comisia a luat deja măsuri pentru a facilita scăderea presiunii asupra agricultorilor. Printre aceste măsuri vor avea și efecte benefice asupra industriei producătoare de îngrășăminte, una dintre cele mai relevante: pachetul de susținere excepțională din martie 2022, care a mobilizat peste 500 de milioane de euro din rezerva de criză, permițându-le agricultorilor să facă față costurilor ridicate ale factorilor de producție, inclusiv îngrășămintelor. Și, de asemenea, în cel de al 2-lea pilon al PAC, 5 % din Fondul de Dezvoltare Rurală nu au fost folosite în 2021, 2022 pot să fie folosite pentru a-i ajuta pe agricultori. Undeva la 1 miliard și jumătate. Apoi există, de asemenea, o un cadru temporar pentru situații de criză, pe care Comisia l-a adoptat în martie 2022, consolidat în luna iulie, care îi face pe agricultori eligibil pentru susținere. Până la 62.000 EUR pentru îngrășăminte. Prin acest cadru, temporar, agricultorii sunt eligibili pentru susținere. Președinta von der Leyen a anunțat prelungirea acestui cadru și creșterea la maximum a sumei de susținere prin ajutoare de stat și aceasta va fi revizuită în următoarele zile. Pachetul de pregătire pentru iarnă cere statelor membre să acorde prioritate tuturor efectelor prețurilor la gaze, inclusiv în domeniul îngrășămintelor. Mai mult decât atât, există un pachet de măsuri de urgență în domeniul energetic, în care Comisia propune o contribuție de solidaritate temporară cu privire la profiturile excedentare generate în domeniul energetic, fonduri de până la 140 de miliarde de euro care ar putea să atenueze creșterea prețurilor la energie pentru gospodării și pentru industriile care folosesc multă energie, inclusiv sectorul îngrășămintelor.
În ceea ce privește politica comercială, Comisia a propus Consiliului o suspendare temporară a accizelor vamale pentru bunurile intermediare folosite în producția de îngrășăminte bazate pe azot: amoniacul și ureea în primul rând. Acest lucru este discutat acum în grupurile de lucru ale Consiliului.
Planurile strategice PAC ale statelor membre sunt și vor fi și pe viitor instrumente cheie pentru a susține agricultura durabilă și pentru a fi stimulente pentru reducerea nivelului de îngrășăminte. În scrisorile noastre am promovat stimulente pentru statele membre, pentru ca acestea să prioritizeze utilizarea agriculturii de precizie pentru a optimiza eficiența. Am încurajat statele membre și în scrisorile de observație și în planurile strategice PAC să pună accentul asupra îngrășămintelor, respectiv a măsurilor care să scadă utilizarea îngrășămintelor astfel încât recolta să nu fie afectată pe următorii ani. Am observat 28 de intervenții în 17 state membre unde este vorba de gestionarea nutrienților prin utilizarea eco schemelor sau prin plăți de agro- mediu. În ceea ce privește agricultura de precizie, am observat 9 intervenție în planurile PAC în 8 state membre.
De asemenea, vom consolida sistemul nostru de cunoștințe și inovare agricolă pentru a-i ajuta pe agricultori în realizarea și implementarea planurilor strategice. Va fi un sistem de consiliere PAC ai cărui consilieri îi vor ajuta pe agricultori să folosească mai bine factorii de producție și să scadă cantitatea de îngrășăminte.
Eforturile noastre sigur continuă pentru a schimba producția de îngrășăminte, astfel încât acestea să folosească mai puțin din toate aceste materii prime care au devenit foarte scumpe, pentru că e foarte important să avem o industrie a îngrășămintelor competitivă și durabilă în statele noastre membre.
În același timp, să nu uităm contextul internațional, îngrășămintele sunt comercializate la nivel global, ceea ce înseamnă beneficii pentru fermierii noștri, dar ceea ce solicită întotdeauna o reglementare care să asigure competitivitatea industriei noastre interne. Trebuie să spunem foarte clar nimic din sancțiunile noastre nu încearcă să prevină exportarea sau să împiedice Rusia se exporte îngrășăminte, Rusia exportă îngrășăminte către țări terțe, poate să exporte în continuare și către Uniunea Europeană.”