E-urile din alimente, pericol pentru sănătatea cetățenilor europeni

În ultimii ani, cercetările diferitelor școli de medicină, centre specializate sau agenții de protecție a consumatorilor au demonstrat că E-urile din alimentație sunt nocive, cancerigene, existând chiar o poluare legalizată a alimentelor.

Unele teste arată că E-952 (ciclamatul de sodiu, prezent în biscuiți și răcoritoare) este potențial cancerigen. În prezent, este interzis în Regatul Unit și în SUA, dar permis în România și în alte state ale UE. La fel, E-124 (roșu ponceau, regăsit în dulciuri și mezeluri) este interzis în unele țări.

De asemenea, E-102 (tartrazina, colorant galben), interzis în SUA, Norvegia, Austria, este considerat răspunzător de agravarea astmului, de distrugerea ADN-ului, de apariția cancerului de tiroidă. Alți coloranți întâlniți în UE, dar interziși în țări, precum SUA, Norvegia, Japonia, Australia sau Rusia sunt E-104 (galben de quinolină) și E-123 (amarant, foarte cancerigen). Din păcate, lista coloranților nocivi poate continua.

Ce instrumente are la îndemână Comisia pentru armonizarea legislației în domeniul aditivilor alimentari pe piața internă?