Efectele bolii limbii albastre în rândul crescătorilor de oi

Boala limbii albastre a adus pierderi de peste 80 milioane de euro pentru crescătorii de oi din România. Anual sunt exportate peste 5 milioane de capete, însă țări precum Iordania, Libia, Libanul și Turcia au sistat importurile de oi din România în urma răspândirii acestei boli.

Peste un milion de oi au rămas nevândute în ultimele trei luni. Supraaglomerarea fermelor a condus la scăderea drastică a prețurilor, iar piața din România este suprasaturată, mai ales din cauza consumului intern de carne de oaie relativ redus.

Restricțiile la export nu se aplică și pentru carnea procesată, însă procesatorii aplică prețuri de achiziție extrem de reduse. Crescătorii de oi au nevoie urgentă de sprijin financiar pentru realizarea de mici centre de prelucrare și congelare pentru a opri acumularea de pierderi.

Comisia a alocat un ajutor financiar de urgență pentru identificarea de noi piețe de desfacere, în urma embargoului impus de Rusia, iar în cazul exporturilor de ovine problema ar trebui tratată cu prioritate.

1. Ce instrumente financiare are la dispoziție Comisia pentru a veni în ajutorul crescătorilor de ovine afectați?

2. Ce măsuri concrete a luat Comisia până în prezent, în vederea stabilirii de noi contracte de desfacere cu țările terțe?