Eliminarea tarifelor de roaming în UE a permis utilizarea masivă a telefoanelor mobile în străinătate!

PPEÎn aceste zile, Comisia a publicat prima revizuire completă a pieței serviciilor de roaming, care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE.

Europarlamentarul PNL Adina Vălean, actualul comisar european al Transporturilor, a fost principalul artizan al scăderii prețurilor la roaming în UE. Pachetul legislativ Roaming II a însemnat reducerea cu 80% pentru apeluri telefonice în roaming, cu 77% pentru SMS și cu 91% pentru consumul de date, deschizând calea pentru eliminarea supratarifării practicată de companii. În acest fel, românii au economisit mai bine de 700 de milioane de euro la facturile de roaming.

Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de zece ori față de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piața națională; utilizarea datelor mobile în străinătate a atins un nivel maxim, de 12 ori mai mare, în perioada vacanțelor.

Comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, a declarat: „Analiza evidențiază încă o dată succesul eliminării tarifelor de roaming. Europenii profită în mare măsură de oportunitatea de a-și utiliza în mod liber dispozitivele mobile atunci când călătoresc. În același timp, se constată în mod clar că piața serviciilor de roaming din UE continuă să funcționeze bine. De fapt, în ciuda temerilor că prețurile interne vor crește ca urmare a eliminării tarifelor de roaming, prețurile de pe piețele naționale pentru serviciile mobile au scăzut, în general, în întreaga UE.”
Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene