Energia verde va reprezenta 26 % din producția de electricitate în 2020

Energia regenerabilă (eoliană, solară, hidro etc.) va reprezenta 26 % din producția de energie electrică din lume în 2020, față de 22 % în 2013, prevede Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în ultimul său raport.

Dezvoltarea energiilor regenerabile va fi deosebit de importantă în țările în curs de dezvoltare. Numai China singură va deține 40 % din noile capacități instalate. În multe țări, sursele regenerabile de energie, inclusiv cele eoliene și fotovoltaice, au asistat la scăderea drastică a prețurilor lor de producție, devenind competitive în raport cu alte tipuri de energie. AIE se dovedește mai prudentă cu privire la energia bazată pe biocombustibili, cu o creștere care va continua în ciuda prețurilor mai mici la petrol, dar într-un ritm stabilizat. Aceasta va reprezenta 4 % din cererea de combustibil din domeniul transportului rutier în anul 2020. În timp ce energia eoliană și cea fotovoltaică nu mai au nevoie de un nivel ridicat de susținere (publică), atractivitatea lor va depinde în mare măsură de cadrul de reglementare și de funcționare a pieței, consideră agenția. Pe piețele emergente, riscurile sunt acum barierele reglementărilor, constrângerile rețelei și condițiile microeconomice.

Ce mecanisme are la dispoziție Comisia pentru țările emergente în acest sector referitoare la posibila eliminare a barierelor în domeniul energiei regenerabile?