Etichetarea obligatorie a originii produselor lactate

În prezent, etichetele produselor informează consumatorul doar asupra producătorului, nu și asupra țării de proveniență a laptelui. Potrivit unei statistici publicate de Consiliul Concurenței, doar 63% din laptele de consum din supermarketuri și hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din țările UE, iar 1% provine din statele extra comunitare. Cu toate acestea, dacă se citește pe eticheta ambalajului sau a cutiilor de lapte „fabricat în România”, nu înseamnă că acesta provine de la vacile din România, ci doar că a fost ambalat în țara noastră.

Populația în general este păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este obținut direct de la vacile de lapte. În majoritatea cazurilor, acel lapte proaspăt pentru consum este un amestec de lapte praf, a cărui valoare nutrițională este foarte scăzută.

Potrivit datelor publicate de Eurostat, doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale, media europeană fiind de peste 90%.

Ce instrumente are la îndemână Comisia în vederea etichetării obligatorie a originii produselor, fără a impune sarcini suplimentare asupra industriei și a autorităților?