Europa nu va lăsa pe nimeni în urma sa!

PPE750 de miliarde, bani puși la bătaie de către Comisia Europeană pentru consolidarea UE!

În acestă seară, am participat la reuniunea extraordinară a Grupului PPE, în cadrul căreia am avut un schimb de opinii cu președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, pe marginea pachetului de redresare economică.
În intervenția pe care a avut-o, doamna von der Leyen, a transmis următoarele mesaje: „Europa nu va lăsa pe nimeni în urmă. La ultima întâlnire pe care am avut-o în aprilie am discutat despre UE care intra în cea mai mare recesiune a sa. De la marea depresiune nu a mai existat așa ceva, impactul este enorm pentru că avem atât oferta, cât și cererea care s-au prăbușit cu totul. Nu în toate statele membre s-a simțit acest lucru deoarece sunt caracteristici diferite. Nu toate statele membre au aceeași marjă de manevră fiscală pentru a face față acestui șoc. La ultima întâlnire am revizuit inițiativele, s-au injectat lichidități prin BEI. A fost un răspuns pentru situația de criză. Care e situația actuală? Șomajul este în creștere, deficitul este în creștere, nivelul de îndatorare în creștere, sunt lacune de investiții. Am văzut că previziunile economice ale BCE sunt destul de proaste, este clar că avem nevoie de un răspuns eficace. UE a venit în urmă cu două săptămâni cu acest nou instrument Next Generation EU. Ce va face acest program? avem 750 de miliarde de euro care vor oferi fonduri pentru investiții și reforme. 500 de miliarde de euro vor fi granturi și 250 de miliarde vor fi împrumuturi către statele membre. Toate aceste subvenții reprezintă o investiție comună pentru viitorul nostru comun. Fiecare țară va primi banii. Bugetul european întotdeauna a fost constituit din ajutoare. Avem ajutoare pentru reforme. Comisia va avea mai târziu o propunere pentru resurse propria. Noi vom cere statelor membre să realizeze propriile planuri de redresare, iar după aceea, planurile vor fi aliniate în funcție de prioritățile europene. Este o soluție pentru fiecare caz, ținându-se seamă totodată de prioritățile europene. Un al doilea pilon este politica de coeziune. Noi vom extinde flexibilitățile actuale până la finalul anului 2022. Vom oferi o finanțare proaspătă de 55 de miliarde de euro în plus față de banii actuali. Fondul de tranziție echitabilă va fi crescut cu 30 de miliarde și 15 miliarde în plus pentru dezvoltare rurală. Am propus un nou instrument de solvabilitate care poate oferi până la 300 de miliarde de euro pentru companii sănătoase care din cauza crizei se chinuie să rămână pe linia de plutire.
Avem o nouă facilitate pentru investiții. Avem un nou program pentru sănătate, vom consolida RescEU, Erasmus, Orizont Europa. Toate acestea au fost cereri ale PPE și iată că au primit și răspuns. Next Generation EU se va baza pe temelia solidă a CFM. Avem o bază echitabilă pentru un acord. Dacă ne uităm la CFM și la Next Generation EU, 60% vor fi investiți în politici moderne. Vom consolida protecția bugetului prin noul mecanism privind statul de drept. Am spus care sunt programele care ar trebui să fie consolidate: Europa Digitală, Europa creativă, migrația, securitatea, apărarea, Orizont. Avem de-a face cu 1,85 trilioane de euro- CFM și Next Generation fiind foarte ambițioase.
Toate fondurile pe care le punem la dispoziție statelor membre din Next Generation ar trebui să poarte etichete fondurilor europene. Sunt bani care merg dinspre UE spre cetățeni și ei ar trebui să știe acest lucru. Reforma sistemului de resurse proprii trebuia să fie făcută demult. Am făcut progrese. Toate finanțările din Next Generation trebuie să fie plătite. Avem argumente întemeiate pentru resurse proprii. Am făcut câteva sugestii: taxă pe carbon la frontieră, taxa digitală. Aceste noi resurse proprii ar putea genera venituri suplimentare. Trebuie să trecem cât mai repede la treabă, să facem tot ce ne stă în putință să obținem un acord înaintea vacanței de vară. În legătură cu resursele proprii, avem nevoie de evaluare de impact și consultări. Vom face propuneri oficiale la anul.
Care ar fi rolul Parlamentul European? Acesta își va juca rolul de colegiuitor pe toate programele europene. Mecanismul pentru reziliență: Parlamentul își va juca rolul dându-și acordul cu privire la acest mecanism. Avem 23 de dosare pe care va trebui să le parcurgeți. Ultimele săptămâni au dovedit că toată lumea și-a dat seama că trebuie să investim în construcția europeană. Sper să continuăm să facem progrese și să punem temelia pentru bunăstarea viitoarei generații!”