Colegiul Medicilor din România deplânge situația actuală din sistemul medical românesc. În prezent, deficitul de medici din România este de aproximativ 40%. O mare parte dintre absolvenții facultăților de medicină preferă să emigreze din cauza nivelului scăzut al salariilor. Decizia autorităților române de a declara medicii ca funcționari publici constituie un îndemn în plus pentru ca aceștia să migreze. Conform Colegiului Medicilor din România, 2 450 de medici au solicitat certificate profesionale în anul 2014 pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, în spitale rămânând un număr de 13 521 de medici, dintr-un necesar de 26 000, potrivit normativelor Ministerului Sănătății. Exodul de medici are ca efect colapsul sistemului românesc de sănătate prin lipsa personalului calificat.

1. Ce instrumente financiare are la dispoziție Comisia pentru a sprijini autoritățile române în vederea stopării exodului medicilor din România?

2. Există un plan de acțiune al Comisiei pentru alinierea nivelului salarial din domeniul medical de pe piața europeană?