Făina de carne interzisă în hrana animalelor pe bună dreptate în UE, dar permisă în țările din Mercosur! Inadmisibil!

PPEImpactul potențial pe piață al acordului Mercosur a fost dezbătut și în cea de-a doua parte a reuniunii comune a Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și a Comisiei de Dezvoltare. La această dezbatere, au participat trei experți din domeniul agro-alimentar: Liam MacHale, director al asociației europene a fermierilor irlandezi IFA, Jean-Michel Schaeffer, președintele Asociației Naționale Interprofesionale de carne de pasăre și Augustín Herrero, directorul general al Cooperativei Spaniole Agro-Alimentare.

În intervenția pe care am avut-o, am subliniat faptul că fermierii nu se opun încheierii acordurilor comerciale, dar doresc o concurență loială. Prețurile de cost pe unitatea de produs cu o calitate îndoielnică sunt mult mai mici, comparativ cu prețurile din UE. Iar diferențele calitative sunt de la cer la pământ.

Dimensiunea efectelor negative ale acestui acord sunt incomensurabile: atât asupra fermierilor, cât și asupra consumatorilor. Problemele ridicate de cei trei experți au fost multiple. Plecând de la importurile masive de piept de pui, peste 25% fiind din Ucraina si Brazilia, putem avea imaginea impactului acestui sector asupra acestui sector! Vom importa 5 milioane de pui din afara UE! Problema însă. este legată de calitatea produselor importate care nu respectă standardele europene. Câteva exemple în acest sens: în ceea ce privește consumul de antibiotice, în statele Mercosur nu există nicio reglementare în timp ce UE a redus cu 50% consumul tocmai pentru o protecție sporită a consumatorilor. De asemenea, în statele Mercosur nu există reglementări pentru emisiile de amoniac. Discutăm de un sistem care nu poate fi controlat, nici sub aspectul consumului de antibiotice, hormonilor de creștere, nici în ceea ce privește folosirea de îngrășăminte chimice.

În dialogul pe care l-am avut cu cei trei experți, am subliniat faptul că fermierii din Uniunea Europeană nu pot folosi făină de carne, pe bună dreptate, dat fiind că este periculoasă pentru consumul uman. Totuși, fermierii din Mercosur pot face acest lucru, iar noi importăm produse de carne din aceste zone. Iată că ne confruntăm cu un dublu standard, iar Comisia Europeană trebuie să acționeze în acest sens. De asemenea, am ridicat problema trasabilității produselor de carne de vită. Cum putem discuta despre asigurarea trasabilității cărnii de vită, spre exemplu, câtă vreme în Brazilia nu există obligativitatea ca vacile duse în abator să aibă înscris numărul matricol în ureche? Este absolut imposibil de discutat de o verificare sigură a acestor importuri. Având în vedere aceste aspecte, avem dimensiunea ”falimentului” acestui acord cu Mercosur!