Fermele din România găsesc foarte greu specialiști pe care să îi angajeze

Este un fapt recunoscut la nivel european că România este o țară în care sistemul educațional, deși insuficient finanțat, produce specialiști în variate domenii. Totuși, una dintre problemele majore cu care se confruntă marile ferme din România este lipsa specialiștilor care să se angreneze în acest domeniu, având în vedere că este unul de viitor. Numărul studenților care se înscriu la facultățile cu profil agricol este în scădere. Acest fapt poate fi explicat și prin lipsa posibilităților de formare practică în timpul facultății. Prea puține ferme se pun la dispoziția universităților, astfel încât viitorii specialiști în agricultură, fie că vorbim de medici veterinari, procesatori de carne, procesatori de lactate etc., să poată să își facă practica în domeniul lor de specializare; ulterior, după ce părăsesc băncile facultăților, studenții nu se pot angaja, deoarece duc lipsă de experiență în domeniu.

1. Consideră Comisia că s-ar putea lua măsuri prin care fermierii să fie încurajați să faciliteze accesul studenților în fermele lor, astfel încât aceștia să poată ocupa un loc de muncă stabil în domeniul în care s-au specializat?

2. Ce recomandări formulează Comisia pentru a încuraja viitorii studenți să opteze pentru o facultate în domeniul agriculturii?