Fermierii europeni nu trebuie să plătească factura piperată a unui acord cu Mercosur ce le pune în pericol supraviețuirea!

PPE

Astăzi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, în prezența Comisarului European pentru Comerț, domnul Phil Hogan, și a reprezentantului Consiliului, a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe tema „Compatibilitatea între acordul de liber schimb actual UE- Mercosur și propunerea Comisiei privind un pact ecologic european”.
Am intervenit în cadrul dezbaterii și am adus în atenție o serie de probleme pe care le ridică acest acord.
Vă redau însă mai jos intervenția mea din cadrul ședinței: “Acordurile comerciale sunt indispensabile pentru orice economie serioasă. Din perspectiva fermierilor europeni, a vorbi astăzi de compatibilitatea dintre Acordul cu Mercosur și Pactul Ecologic European, este dificil. Acordul cu Mercosur ridică probleme privind dublul standard în 3 domenii și unde avem nevoie de răspunsuri ferme:
1. În ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, este complicat ca noi să discutăm despre durabilitatea pădurilor în interiorul UE, să alocăm resurse financiare serioase în această direcție, în timp ce țările din Mercosur își ard pădurile în mod intenționat pentru a face loc producției de viță, soia sau alte mărfuri agricole.
2. Discutăm despre strategia de la fermă la furculiță ca parte a combaterii schimbărilor climatice și impunem standarde înalte de calitate la alimentele produse de fermierii din UE. În țările din Mercosur, nu avem nici pe departe aceleași standarde. Mai mult, am avut importuri din Brazilia de carne putredă, pe care serviciile de specialitate din interiorul UE nu au putut să le detecteze. Nu avem nicio garanție că nu se va întâmpla același lucru în viitor și că cetățeanul european nu va consuma la un moment dat din nou carne putrezită.
3. Fermierii, pe bună dreptate, au o serie de restricții sau interdicții la utilizarea pesticidelor, antibioticelor și a hormonilor de creștere, dar fermierii din Mercosur nu au aceleași obligații. Impactul va fi atât asupra prețului de cost pe unitatea de produs, mult mai scăzut care va duce la falimentul fermierului european precum și asupra eforturilor noastre de combatere a schimbărilor climatice ca urmare a slăbirii forței fermierilor. Tocmai de aceea, trebuie să ne asigurăm că acest acord ne va oferi răspunsuri ferme la preocupările noastre.”