Fermierii români, pe ultima poziție în ceea ce privește productivitatea la nivelul UE

În pofida potențialului agricol ridicat al României, țara noastră are unul dintre cele mai puțin performante sectoare alimentare la nivel european. Reprezentanții Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine au semnalat faptul că fermierii români se situează pe ultima poziție în rândul statelor membre în ceea ce privește criteriile de profitabilitate în agricultură. Cu toate că România dispune de un potențial agricol ridicat în raport cu majoritatea statelor europene, valorificarea acestuia rămâne printre cele mai scăzute. Drept urmare, 70% din alimentele pe care le consumăm sunt aduse din alte state membre. Asociațiile de profil recomandă să fie aplicată în România varianta europeană de creștere a productivității. Așadar, soluția cea mai oportună în vederea obținerii unei productivități mai ridicate ar fi dezvoltarea fermelor de reproducție astfel încât exploatațiile românești să nu mai depindă de genetica adusă din exterior. Majoritatea statelor membre pun accent pe dezvoltarea programelor de reproducție încă de acum trei decenii, investind constant în agricultură.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea sprijinirii dezvoltării fermelor de reproducție din România?