Fermierii români pot promova un sistem agricol inteligent și rezilient prin consolidarea contribuției agriculturii la economia circulară

Inovarea reprezintă o cale sigură a menținerii activităților agricole și a modernizării acestora. Economia circulară presupune optimizarea producției și a sistemelor de consum, implicit prin reducerea și reciclarea deșeurilor. Șansele de a crește profitul fermelor prin reciclare sunt cu atât mai mari cu cât scad și costurile de producție.

Resursele planetei sunt din ce în ce mai limitate, fiind necesară astfel orientarea fermierilor către o „agricultură circulară”. În urma proceselor agricole, rămân o serie de deșeuri care pot fi transformate în diverse produse sau pot fi reciclate astfel încât să se obțină un profit mai mare, dar și ecologizarea spațiului din ferme. Deșeurile din urma recoltelor, deșeurile verzi și orice alte produse care sunt considerate a fi nefolositoare trebuie să fie utilizate eficient pentru a crește producția, stabiliza nivelul de deșeuri pentru a păstra un nivel ecologic adecvat şi, totodată, în vederea scăderii prețurilor alocate pe combustibil.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea încurajării fermierilor în consolidarea contribuției agriculturii la economia circulară?