Fermierii trebuie priviți ca parte a soluției si nu parte a problemei în combaterea schimbărilor climatice!

PPEAlături de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Oros, de reprezentanți ai mediului universitar și asociativ, am transmis un mesaj la deschiderea conferinței Anuale a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

Iată alocuțiunea susținută:

Stimate domnule ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, distinși reprezentanți ai mediului asociativ și universitar, dragi fermieri, dați-mi voie să vă spun tuturor bună dimineața și bine v-am găsit. Mă bucur că sunt astăzi alături de dumneavoastră la unul dintre cele mai importante evenimente ale Clubului Fermierilor Români. Înainte de toate, aș dori să vă felicit pe toți cei prezenți astăzi aici și pe cei care îndepliniți o misiunea biblică de a-i hrăni pe ceilalți. Nu este lucru puțin să faci asta.
Sigur că la Bruxelles, se discută astăzi despre ceea ce înseamnă reforma privind noua Politică Agricolă Comună. Încă de la început, doresc să transmit un mesaj Comisiei Europene de aici, de la București. Fermierii și sectorul agricol nu reprezintă o problemă în ecuația schimbărilor climatice, ci dimpotrivă, ei reprezintă o parte a soluției a combaterii acestui fenomen pe care nimeni nu îl contestă. Sunt extrem de deranjat când în diverse documente ale Comisiei Europene, fermierii sunt văzuti ca fiind cei care contribuie la declinul biodiversității sau a poluării aerului. Iar Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că lucrurile nu stau de această manieră.

Desigur că prin noua reformă privind PAC se dorește crearea unor mecanisme și instrumente prin care voi, fermierii, să aveți pe de o parte o viața mai bună, dar pe de altă parte, să aveți capacitatea de a furniza alimente de calitate și la prețuri accesibile. Fie că discutăm de combaterea schimbărilor climatice, fie că vorbim de tinerii fermieri sau schimbarea generațiilor ori de managementul riscului, toate aceste pârghii se regăsesc în noua PAC.

În același timp, doresc să vă fac o radiografie a zilei de azi cu privire la discuțiile din Parlamentul European privind acest regulament. Astfel, deocamdată a rămas neatins articolul care se referă la plafonarea voluntară din partea statelor membre, la 100.000 de euro sau alternativ, alocarea a minim 10% din cuantumul plăților directe către fermierii mici și mijlocii. Iar aici vreau să subliniez un lucru. Atât politicile naționale, cât și politicile europene trebuie să fie preocupate în vederea acordării sprijinului necesar dezvoltării tuturor fermelor, indiferent de dimensiunea acestora deoarece cu toții actionează în condiții specifice. De asemenea, m-am asigurat prin amendamentele depuse de mine că banii vor ajunge la adevărații fermieri astfel încât cei care beneficiază de plăți directe trebuie să desfășoare o activitate minimă din punct de vedere agricol sau să fie furnizori de bunuri publice. În acest fel, va fi eliminată posibilitatea ca proprietarii de terenuri, care de multe ori nici nu știu unde le sunt parcelele, să beneficieze de plăți directe.

În același timp, perioada de tranziție propusă de Comisia Europeană este de un an de zile, dar în opinia mea, această perioadă se extinde la cel puțin doi ani de zile. În ceea ce privește ajutoarele naționale tranzitorii, chiar dacă nu au fost acceptate de Comisia Europeană, am reușit obținerea unei majorități în Parlamentul European astfel încât ele să poată să fie menținute cel puțin pe perioada duratei de tranziție și desigur, și pe perioada de programare 2021-2027. În final, salut coagularea fermierilor în cadrul acestui Club ca fiind mai mult decât necesară în vederea consolidării poziției fermierilor și a întăririi capacității de a fi furnizori de hrană!