"Fii bun, fii blând, fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi…"

PPEAcum 161 de ani, în vremuri tulburi, politicienii momentului au conștientizat că, în fața pericolelor generate de instabilitatea la nivel european, singura soluție este unirea celor 2 principate sub un singur domnitor și o singură administrație. Practic acesta a fost certificatul de naștere al României moderne. Reformele administrației Cuza au pus bazele statului modern, fie că vorbim de justiție, armată sau învățământ. Astăzi, poate mai mult ca niciodată, Europa intreagă și România, care retrăiește parcă aceleași vremuri, are nevoie de solidaritate, de unitate și de resposabilitate.
Mihail Kogălniceanu îi spunea domnitorului Alexandru Ioan Cuza: „Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire….”.
Cred că toți cei care astăzi gestionăm destinele celor mulți, fie la nivel european, fie la nivel național, trebuie să luăm aminte la aceste lucruri și să le respectăm cu Sfințenie. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza poate fi un exemplu pentru fiecare dintre noi!
„Unirea e singură stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aştepta de atât de mult timp!” Alexandru Ioan Cuza