Foie Gras, între a fi sau a nu fi!

PPESăptămâna aceasta, am avut o întâlnire cu reprezentantii Euro Foie Gras- Federaţia europeană de foie gras.

Există în spațiu public o dezbatere intensă legată de acest sector. Este important ca orice decizie luată la nivel european să țină seama pe de-o parte, de faptul că mii de familii își asigură existența ca urmare a activităților desfășurate în fermă, iar pe de altă parte, de cerințele pieței tot mai stricte pentru acest produs.

Principalele obiective ale Federației Europene de Foie Gras sunt de a promova acest produs cultural și gastronomic cu tradiție îndelungată și a apăra interesele producătorilor, de a crea cadrul potrivit pentru schimburi de experiențe între statele membre astfel încât practicile și metodele de producere a foie gras să fie îmbunătățite, dar și de a elabora propuneri înaintate la instituțiile europene pe diverse subiecte de interes din acest sector.

Federatia europeană de foie gras are un birou deschis la Bruxelles din 2014. Reprezentanții acesteia mi-au comunicat faptul că se confruntă cu provocări ce țin de standardele de piață: limitare a ficatului de gâscă la 300 de grame sau rață la 400 de grame, reguli privind culoarea, gustul. Se impune standarde multiple și sunt supuși la multe presiuni, proteste. Viitorul comisar european pentru agricultură, domnul Wojciechowski, dorește interzicerea producerii foie gras prin impunerea de standarde mai stricte de piață.

Reprezentantii Federației europene de foie gras au precizat că producătorii respectă standardele de bunăstare a animalelor, iar toate măsurile impuse pentru producerea foie gras sunt respectate și produsul nu prezintă riscuri pentru sănătatea consumatorilor. În momentul de față, la nivelul Uniunii se pregătește o directivă pentru anumite produse, printre care și foie gras, iar în acest sens se desfășoară consultări publice pentru a reprezenta atât interesele producătorilor, cât și cele ale europenilor.