Studii recente realizate de către autorități arată că aproape jumătate din fructele din anul precedent au reziduuri de pesticide. Conform reglementărilor legale, nivelul de substanțe nocive din aceste tipuri de alimente respectă normele în vigoare, însă dacă sunt consumate în mod repetat pot cauza probleme de sănătate. În urma cercetărilor realizate de către Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide s-a constatat faptul că 70 %, respectiv 63 % din piersicile și merele analizate în anul 2015 prezentau substanțe utilizate în tratarea și conservarea fructelor în depozite. Cele mai grave problemele de sănătate care pot fi provocate prin consumarea în mod repetat a acestor alimente sunt de tip cardiovascular și neurologic, având repercusiuni grave, cu precădere asupra copiilor.

Recent, în România s-au înregistrat decese la copii de vârste sub 1 an și sute de îmbolnăviri ale unor copii de vârstă similară, una dintre cauze putând fi chiar folosirea acestor pesticide.

Ce instrumente are la îndemână Comisia pentru a interveni cât mai urgent în ceea ce privește folosirea excesivă a acestor pesticide?