Îi solicit public doamnei prim-ministru să trateze cu maximă responsabilitate numirea comisarului european din partea României!

PPESolicit retragerea nominalizărilor pentru funcția de comisar european în persoana doamnei Rovana Plumb și a lui Dan Nica!

În cadrul conferinței de presă pe care am susținut-o în această dimineață, am abordat și subiectul ce ține de nominalizarea comisarului european din partea României și importanța alegerii unui candidat care întrunește exigențele de integritate și de competență profesională. Îi atrag atenția prim-ministrului Dăncilă că această nominalizare nu reprezintă și nici nu trebuie să reprezinte PSD-ALDE, ci trebuie să reprezinte România în următorii 5 ani de zile și Uniunea Europeană în ansamblul său. De aceea, îi solicit public să retragă cele două nominalizări care au fost vehiculate în spațiul public și să procedeze de îndată la pregătirea și evaluarea unor candidați serioși pentru ocuparea acestui post. În același timp, guvernul PSD-ALDE nu trebuie să vulnerabilizeze posibilitatea ca România să obțină un portofoliu important prin nominalizările care pot fi făcute.

Solicit public doamnei prim-ministru Dăncilă, să demareze consultări cu partidele politice parlamentare în vederea desemnării unei persoane care să ocupe postul de comisar european. De asemenea, Guvernul Dăncilă trebuie să procedeze de îndată la consultarea domnului președinte Klaus Iohannis înainte de a face această nominalizare. Atrag atenția că o nominalizare din partea României care nu întrunește exigențele de integritate, de competență profesională, va pune România într-o situație dificilă de a-i fi respinsă candidatura de cele două filtre. Un prim filtru este dat de aprecierea pe care o face președinta deja desemnată a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Ea poate să spună clar că nu acceptă o anumită propunere și să solicite statului membru o nouă nominalizare. Un al doilea filtru extrem de important este dat de audierile care vor avea loc în Parlamentul European în cadrul comisiilor de specialitate. Au fost situații de-a lungul timpului în care comisarii europeni propuși nu au obținut voturile în cadrul acestor comisii. Pentru România, acest lucru ar fi un dezastru.

De aceea, îi solicit public prim-ministrului Viorica Dăncilă maximă responsabilitate în abordarea acestui subiect deoarece nu vreau ca noi, românii, să fim puși în situația de a vota împotriva propunerii României în ceea ce privește comisarii europeni. Din acest motiv, acea persoană trebuie să se bucure de integritate, de un înalt profesionalism pe domeniul de competență. Cum poți să vehiculezi în spațiul public și să nu infirmi o candidatură cum este cea a doamnei Rovana Plumb în poziția de comisar european câtă vreme doamna Rovana Plumb s-a ocupat exact de domeniul absorbției fondurilor europene. Iar pe durata mandatului domniei sale, România a fost la coada clasamentului european în ceea ce privește procesul de absorbție a fondurilor europene. Cu alte cuvinte, și-a demonstrat incompetența și incapacitatea în ceea ce înseamnă gestionarea unui astfel de domeniu. Iată de ce, doamna Dăncilă, trebuie să iasă din acestă logică de partid și să vină cu propuneri serioase, care să treacă de furcile caudine impuse de o astfel de procedură a selecției comisarilor europeni!