Impactul COVID-19 privind agricultura, sectorul forestier și sectorul de pescuit!

PPEAgricultura reprezintă sursa noastră de hrană, fermierii având un rol primordial în evitarea unei crize alimentare. În acest sens, Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor la Bruxelles a milioane de fermieri europeni, a transmis instituțiilor europene o actualizare cu privire la impactul COVID-19 asupra agriculturii, sectorului forestier și sectorului de pescuit.

Secretarul general Copa-Cogeca, domnul Pekka Pesonen, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Direcției Generale AGRI, a arătat faptul că situația privind sectorul agricol este similară cu perioadă precedentă. Un număr tot mai mare de sectoare agricole prezintă semne clare de perturbare a pieței. Închiderea restaurantelor, hotelurilor a avut un efect devastator asupra fermierilor și nu numai.

Fermierii solicită în continuare reguli simplificate, o mai mare flexibilitate și acțiuni mai rapide în ceea ce privește ajutoarele venite din partea Uniunii. De asemenea, reprezentanții Copa-Cogeca atrag atenția asupra nevoii unei transpuneri corecte și rapide a Directivei UE privind practicile comerciale neloiale de-a lungul lanțului agroalimentar. Membrii organizației au raportat o creștere a practicilor comerciale neloiale și a altor practici care se abat în mod clar de la tranzacțiile comerciale bazate pe principii și valori etice. Printre acestea, se observă modificări unilaterale ale contractelor, prețurilor, condițiilor de livrare. Acestea se aplică mai ales în cazul produselor proaspete și perisabile cu o durată scurtă de valabilitate.

Parlamentul European continuă să rămână un partener al tuturor organizațiilor care reprezintă fermierii. Doar printr-o colaborare strânsă, vom putea traversa această criză și vom putea consolida poziția fermierilor pe piața europeană și internațională.