Impactul COVID-19 privind agricultura, sectorul forestier și sectorul de pescuit, evaluat de Copa-Cogeca la finele lunii aprilie!

PPEAgricultura reprezintă sursa noastră de hrană, fermierii având un rol primordial în evitarea unei crize alimentare. În acest sens, Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor la Bruxelles a milioane de fermieri europeni, a transmis instituțiilor europene o actualizare cu privire la impactul COVID-19 asupra agriculturii, sectorului forestier și sectorului de pescuit.

Secretarul general Copa-Cogeca, domnul Pekka Pesonen, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Direcției Generale AGRI, a arătat faptul că situația privind sectorul agricol este similară cu perioadă precedentă. Copa-Cogeca salută măsurile de piață lansate de Comisia Europeană în luna aprilie. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de sectoare agricole prezintă semne clare de perturbare a pieței. Închiderea restaurantelor, hotelurilor a avut un efect devastator asupra fermierilor și nu numai.

În ceea ce privește necesitatea asigurării unei piețe unice care funcționează bine, Copa-Cogeca salută eforturile Comisiei și statelor membre în acest sens. Totuși, lipsa forței de muncă continuă să genereze probleme pentru acest sector. Nu toate frontierele sunt deschise și este dificil pentru angajatori să recruteze lucrătorii sezonieri care, în ciuda faptului că pot călători, riscă să se confrunte cu carantina obligatorie sau să se îmbolnăvească.
În urma analizei sectoriale realizate, s-a arătat că sectorul vitivinicol este puternic afectat. Scăderea consumului pe piața internă, precum și scăderea exporturilor (preconizate să scadă cu 14% față de anul trecut) nu sunt în niciun fel compensate de vânzările cu amănuntul și online. În ceea ce privește sectorul cărnii, importurile de carne (carnea de vită, oi și pasăre) rămân mari. Închiderea industriei HoReCa a generat o presiune crescută asupra pieței interne.
Parlamentul European continuă să rămână un partener al tuturor organizațiilor care reprezintă fermierii. Doar printr-o colaborare strânsă, vom putea traversa această criză și vom putea consolida poziția fermierilor pe piața europeană și internațională.