Impactul nitritului de sodiu din sortimentele de salam

În urma unui studiu realizat de o asociație de profil, s-a depistat că în supermarketurile din România aproximativ 96 % din sortimentele de salam feliat conțin nitrit de sodiu, substanță care poate favoriza apariția cancerului. De asemenea, s-a constatat că cea mai mare parte din mezelurile analizate au o serie de aditivi alimentari care dăunează sănătății umane.

Cel mai prezent colorant alimentar folosit într-un mod excesiv este carminul, substanță care nu este recomandată alimentelor pentru copii deoarece poate conduce la deficiențe de concentrare și hiperactivitate. Chiar dacă la nivelul Uniunii utilizarea nitritului de sodiu este permisă, numai în amestec cu sarea, într-o proporție de 0,0625 %, analizele au arătat faptul că un consum în exces al alimentelor cu conținut de nitrit de sodiu poate determina apariția cancerului.

Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a interzice nitritul de sodiu în alimente în vederea protejării sănătății cetățenilor?