Impactul real al embargoului impus de Rusia

Doresc să ridic problema impactului real al embargoului impus de Rusia asupra produselor alimentare din Uniunea Europeană și, în acest context, trebuie discutată evident chestiunea despăgubirilor și a modului în care acestea vor fi calculate și acordate.

Nu doar prin imposibilitatea de a livra aceste mărfuri către Rusia s-au înregistrat pierderi, ci și prin anularea unui număr mare de comenzi pe piața intracomunitară. Alimentele europene refuzate de Rusia, rămase în Europa, au saturat piețele interne și au făcut imposibilă derularea în condiții normale a unor schimburi comerciale practicate în mod curent în anii anteriori.

De exemplu, un producător român care vindea în mod tradițional pe piața germană, găsește în acest an această piață suprasaturată — la fel ca alte piețe europene.

Polonia a pierdut 840 de milioane de euro, Germania 600 sau Olanda 525 de milioane de euro. Toate statele au pierdut pentru că piețele au fost bulversate.

Orice ajutor acordat trebuie să aibă în vedere acest aspect al crizei — blocarea comerțului agricol și alimentar intracomunitar, nu doar vânzările efective către Rusia.

Cer Comisiei sa-și exprime un punct de vedere în legătură cu această problemă stringentă.

Care sunt măsurile concrete pe care le-a luat Comisia în vederea reducerii efectului bulversator asupra piețelor?