Impactul secetei asupra producției de legume și fructe

Seceta din lunile de vară ale anului curent a avut un impact major asupra producției de legume și de fructe. Producția scăzută a influențat prețurile alimentelor, ducând la o majorare a acestora cu până la 30%. În sectorul legumelor și al fructelor s-a înregistrat o producție cu 25-30% mai redusă față de anul 2014. Cele mai afectate culturi au fost cele de cartofi, roșii și castraveți. Astfel, producția de cartofi a fost cu 40% mai mică decât în 2014, iar prețul cartofilor românești a crescut cu 50%, ajungând la 1,5 lei. În ceea ce privește producția de fructe, pe lângă faptul că aceasta a fost mai redusă față de anul 2014, calitatea fructelor a fost una scăzută, fapt care a dus la dificultăți în vinderea acestora.

Ce instrumente financiare are la dispoziție Comisia pentru a reduce pagubele suferite de producătorii de fructe și legume?