Impactul variațiilor de temperatură asupra agriculturii

Temperatura extrem de scăzută din ultimele zile are un efect nefast atât asupra pomiculturii, cât și asupra legumiculturii. Reprezentanți ai diverse asociații pomicole au semnalat faptul că variațiile de temperatură pot conduce la pierderi de până la 90 %-95 %. Plantațiile pomicole au fost afectate de vremea aspră, cu atât mai mult cu cât pomii fructiferi ale căror flori s-au deschis nu vor mai putea fi polenizați.

Au fost înregistrate scăderi de temperatură drastice, cu până la 15 grade mai scăzute decât ar fi fost normal pentru perioada aceasta. Acest aspect poate implica amânarea recoltei de fructe și legume de la vară. De asemenea, agricultorii atrag atenția asupra dublării cheltuielilor de producție, ceea ce înseamnă creșteri semnificative ale prețului aferent legumelor și fructelor.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea susținerii agricultorilor în eventualitatea unor pagube semnificative?