Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), România a importat o cantitate de 17 083 tone de lapte brut în luna ianuarie 2018, în creștere cu 17,2 % față de aceeași perioadă din 2017 și cu 10,5 % mai mult față de luna decembrie. Aceste statistici sunt îngrijorătoare pentru producția autohtonă de lapte, cu atât mai mult cu cât fermierii întâmpină diverse obstacole pentru a comercializa laptele și necesită sprijin în identificarea piețelor de desfacere.

Problemele sunt multe în acest sector, dacă ne gândim doar la un lucru anormal, și anume că prețul unui litru de lapte este mai mic decât al unui litru de apă minerală. Situația este deosebit de îngrijorătoare, mai ales că fabricile de lapte românești sunt nevoite să-și restrângă activitatea ca urmare a costurilor mari de producție, a comercianților, care preferă să achiziționeze lapte din import la prețuri mai scăzute și, nu în ultimul rând, a consumatorilor, care nu promovează consumul produselor autohtone.

Care sunt instrumentele la îndemâna Comisiei pentru a sprijini cetățenii să consume lapte din propria țară și nu lapte importat, venind astfel în sprijinul fermierilor autohtoni?