“În agricultură, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm cereale și materii prime!”

PPEPreședintele Klaus Iohannis: “În agricultură, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm cereale și materii prime, dar importăm foarte multe alimente!”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a lansat ieri programul prezidențial “Împreună pentru România normală” care cuprinde prioritățile domniei sale pentru următorul mandat. Apreciez nu doar lansarea acestui document în general dar, în special capitolul dedicat sectorului agricol.
Excelența Sa, domnul președinte Klaus Iohannis a subliniat ieri, în intervenția domniei sale, faptul că: “În agricultură, este esențial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm cereale și materii prime, dar importăm foarte multe alimente. Iar pesta porcină și managementul defectuos exercitat de PSD, cu consecințe dramatice asupra zootehniei românești, arată cum NU trebuie guvernat în agricultură.
Fermierii României au nevoie de soluții inteligente, adaptate unei agriculturi moderne.
Iar pentru că în viitorul apropiat se dezbate bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027, voi promova ferm proiectele de investiții, în special de infrastructură, dar și cele pentru susținerea coeziunii și a dezvoltării în agricultură.”
Președintele Klaus Iohannis mai subliniază în programul domniei sale faptul că România este în prezent campioana exporturilor de cereale: înregistrăm producţii record, a căror valoare adăugată este însă scăzută, dar importăm masiv alimente și produse alimentare. Acest model economic volatil, bazat pe consum și pe neglijarea investiţiilor, a fost promovat cu nepricepere de decidenţii de până acum și a generat deficite record la nivelul balanţei comerciale agro-alimentare.
Agricultura are nevoie acum de o abordare strategică, pentru creșterea eficienţei sectoriale și pentru valorificarea oportunităţilor de dezvoltare existente. România poate să aibă o economie agrară tehnologizată, profesionalizată și sustenabilă.
În acest sens, este esenţial să ieșim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit și subvenţii, și importăm produse cu valoare adăugată ridicată.
Avem nevoie de o mai bună mobilizare a resurselor locale și de o strategie de dezvoltare a infrastructurii, serviciilor și patrimoniului rural. Publicul larg trebuie să poată avea acces la hrană de calitate, iar alimentele românești, produse responsabil și cu grijă pentru sănătatea consumatorilor, trebuie să devină brand consolidat pe piaţa locală, naţională și regională.
Modernizarea agriculturii presupune implementarea unor politici publice de creștere a competitivităţii economice sectoriale, astfel încât:
– mica exploataţie agricolă să devină eficientă și să nu mai fie mijloc informal de protecţie socială, profund dependentă de stat;
– instrumentele publice de sprijin să încurajeze capitalizarea, industrializarea agriculturii și modernizarea infrastructurii rurale;
– agricultura românească să valorifice oportunităţile accesului la fonduri europene și piaţă internă și să promoveze forme de susţinere echitabilă a tuturor fermierilor;
– să încurajeze agricultura ecologică, sănătoasă, care se regăsește în profilul tradiţional al ţăranului român;
– să extindă metodele de producţie de înaltă precizie și agricultură avansată prin strânsă legătură între cercetarea autohtonă și activităţile agricole și utilizând inteligent resursele de apă, sol și soiuri ameliorate genetic.
Producătorii mici și mijlocii trebuie susţinuţi pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale și regionale. Reformarea exploataţiilor agricole, absorbţia fondurilor europene și simplificarea administrativă constituie tot atâtea direcţii clare în care România trebuie să facă pași hotărâţi și ireversibili”.
Agricultura este despre oameni, despre bunăstare economică și despre viitor, motiv pentru care trebuie sprijinită cu viziune și hotărâre. Agricultura românească trebuie să își consolideze performanţele și să devină competitivă pe termen lung, fără dependenţe sau vulnerabilităţi generate de: accesul dificil la finanţare, fragmentarea terenurilor, lipsa forţei de muncă sau capriciile vremii.
Sunt convins că domnul președinte Klaus Iohannis, în strâns parteneriat cu PNL, va reuși să aducă o stare de normalitate în sectorul agricol și mai mult respect pentru fermieri și pentru munca lor.
Vă invit să lecturați întregul program prezidențial, accesând link-ul: https://iohannis.ro/program/