În contextul Acordului Verde, accelerarea procesului de convergență a plăților directe devine obligatorie!

PPEÎn cadrul Comisiei AGRI, a avut loc un schimb de opinii cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski. În cadrul dialogului pe care l-am purtat cu domnul comisar, i-am atras atenția asupra nevoii imediate de accelerare a procesului de convergență a plăților directe în contextul regulilor suplimentare impuse de Acordul Verde.

Iată intervenția pe care am avut-o:
Domnule comisar, știm foarte bine că astăzi avem diferențe majore între plățile directe în diverse state membre, respectiv între fermierii din estul Europei și din vest. Acordul Verde va veni ca un tăvălug peste toți fermierii, indiferent de țările unde lucrează. Sarcina și povara administrativă va fi la fel. Nu vor fi puține deoarece discutăm de reducerea îngrășămintelor, mai multe reguli pe bunăstare, condiții suplimentare privind protecția mediului, și așa mai departe.

În acest context, nu apreciați că trebuie să discutăm de un proces accelerat de convergență între fermierii din statele UE? Este foarte complicat să îi ceri fermierului din estul Europei să îndeplinească aceleași sarcini ecologice ca fermierul din alte zone ale Europei care beneficiază de resurse financiare mult mai consistent. Este foarte dificil să facem astăzi mult mai mult cu bani mai puțini. De aceea, cred că trebuie să aveți în vedere acest lucru și vreau să știu opinia dumneavoastră referitoare la accelerarea acestui proces de convergență în contextul Acordului Verde.

Comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski, a transmis faptul că: „Un prim raport al activității se face de regulă după 100 de zile, eu am doar 50 de zile, dar se întâmplă lucruri importante. Știm că primele săptămâni de muncă ale noii Comisii s-a discutat despre Pactul Ecologic European. Comisia Europeană este foarte ambițioasă, având obiectivul de neutralitate climatică. Agricultura are și ea contribuția ei pentru îndeplinirea obiectivelor. Am fost în multe state membre, am fost și în Polonia, iar fermierii de acolo înțeleg importanța unei agriculturi mai prietenoase cu mediul înconjurător. Pe de altă parte, există îngrijorări că prin noile reguli nu vom putea realiza tot ce ne propunem din lipsa fondurilor. Sarcina mea este să apăr bugetul care a fost stabilit în 2018. Voi apăra acest buget de încercările de a-l reduce, dar port și discuții numeroase cu miniștri ai agriculturii pentru a ne lupta să creștem bugetul. Este bine că avem disponibilitatea miniștrilor. Sunt analize în curs cu privire la impactul Pactului Ecologic asupra agriculturii. Dacă Pactul Ecologic oferă baza negocierilor pentru buget, s-ar putea să ajungem la un acord. Cred că dacă la al doilea pilon pentru proiecte ecologice sau la primul, sunt prevăzute măsuri suplimentare, vom ajunge la un acord.
În ceea ce privește bioagricultura, este un subiect foarte important. Noi lucrăm la dezvoltarea agriculturii ecologice care nu este la fel de bine dezvoltată între statele membre.
Am discutat și despre problema concentrării terenurilor. UE spunea că nu are competențe când e vorba de reglementarea problemelor de proprietate în UE. Vom analiza clauza de protecție la fiecare stat membru. 3% dintre proprietari au 50% din terenurile agricole din Europa. Este un fenomen cât se poate de îngrijorător.
Sunt în contact cu doamna comisar pentru politică regională. Unul din obiectivele mele este să mă asigur că PAC să aibă o contribuție la politica de coeziune, avem nevoie de o mai mare sinergie. Regiunile rurale trebuie susținute mai bine, mai mult și din fondurile de coeziune.”