„În noul Cadru financiar multianul, trebuie să facem un pas înainte către o economie nouă, rezistentă la crize, durabilă!”

PPEÎn această seară, am participat la reuniunea Grupului PPE din Parlamentul European, în cadrul căreia am avut un schimb de opinii cu Președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen pe marginea raportului privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, a subliniat următoarele idei în intervenția sa: „Ultima dată când ne-am întâlnit a fost în 17 aprilie, iar de atunci încoace lucrurile au evoluat. Vreau să discut despre două teme: conferința de donații pe internet care va fi organizată în patru mai. După epidemia de Ebola s-a creat o platformă. În momentul de față, toată lumea caută un vaccin. După ce acesta va fi creat, trebuie să ne asigurăm că vaccinul ajunge în fiecare sătuc. Vom organiza această conferință online pentru a găsi donațiile necesare pentru crearea liniilor de producție care nu există încă. OMS, Forumul Economic, Fundația Gates s-au implicat în această campanie, pe lângă mulți alți actori. În momentul de față, vorbesc cu toată lumea de această conferință. Ne dorim ca luni să strângem 8 miliarde de dolari. Pe lângă bani, faptul că ne unim cu toții este cât se poate de încurajator.

Al doilea lucru despre care vreau să vorbesc este legat de CFM. PIB-ul va scădea cu 5% până la 10% în lumea occidental. Asta s-a mai întâmplat o dată în anii 1930. Nici măcar Cel de-al Doilea Război Mondial nu a condus la o asemenea scădere a PIB-ului. Ne putem da seama doar din aceste cifre cât de gravă este criza economică cu care ne confruntăm în momentul de față. Avem o sarcină grea. Virusul nu are granițe, nu cunoaște naționalități, șocul e simetric. În același timp, unele state sunt mai grav afectate decât altele, iar calea spre relansare va fi diferită pentru state. Impactul asupra statelor membre este eterogen în Uniunea Europeană, în special impactul fiscal. Acum oferim flexibilitate deplină în ce privește ajutoarele de stat și se înregistrează un fenomen. Ajutoare de stat reprezintă 1,8 trilioane de euro. Peste 50% din aceste ajutoare de stat provin de la un stat membru. Acest sprijin pentru companii este binevenit, însă cifrele ne arată că 20 de state membre nu pot decât să cheltuiască sub 5% din PIB, iar unele state nu recurg deloc la ajutoarele de stat. Există riscul de a afecta echilibrul de pe piața unică. Sunt convinsă că putem să facem față acestor efecte.

Trebuie să reparăm pagubele, să ne orientăm economiile de-a lungul politicilor pe care le-am descoperit: Green Deal și Digitalizarea. Este important să nu cădem înapoi în capcana fostului model. În noul Cadru financiar multianul, trebuie să facem un pas înainte către o economie nouă, rezistentă la crize, durabilă pentru copiii noștri. Ce am făcut pentru a face față acestui șoc economic? Măsuri de urgență: lichidități trimise în economiile statelor membre, flexibilitatea la fondurile structurale, peste 3 trilioane de euro în total. Pentru o adevărată relansare economică este nevoie de mult mai mulți bani și de aceea avem nevoie de un instrument transparent, fiabil. Singurul instrument pe care îl văd eu acum este CFM. Toate statele membre au încredere în CFM. CFM are toate instrumentele pentru investiții strategice.
De la Consiliu am primit sarcina de a prezenta un CFM care să includă planul de relansare economică. Intenționăm să avem un CFM care să aibă acest program de relansare economică. Vom cere așa numita marjă care acum este de 1,2% din VNB, în actualul CFM, deci acest prag îl vom crește. E vorba de garanțiile oferite de statele membre pentru bani. Comisia Europeană după aceea poate să obțină bani de pe piețele financiare în virtutea acestei garanții și intenționează după aceea să ofere împrumuturi statelor membre cu condiții foarte bune, iar o altă parte pentru consolidarea bugetului Uniunii Europene. Există patru domenii: Trebuie să sporim finanțarea pentru coeziune, investiții prin InvestEU pentru sporirea economiei strategice, să îmbunătățim reziliența instrumentelor noastre pentru a face față crizei și sprijinul nostru pentru partenerii noștri. În ceea ce privește agricultura, am spus că vom face o evaluare cu o propunere pentru CFM și pentru un program de lucru în paralel în a doua săptămână din mai. Este important să înțelegeți că munca pe programul de lucru este în curs. Vă mulțumesc pentru documentul dumneavoastră pe agricultură. Este important să includem acesta în munca noastră. Este o ocazie unică de a veni cu un CFM care să ofere o reacție potrivită acestei crize. Sper că împreună vom reuși să ducem la bun sfârșit acest efort foarte important.”