Încălzirea globală, accelerată de tonele de alimente risipite anual!

PPEConform unui raport recent al ONU, omenirea a deteriorat aproximativ un sfert din solul non-glaciar de pe planetă. Încălzirea globală a dus la creşterea intensităţii şi frecvenţei secetelor, inundaţiilor şi valurilor de căldură care afectează în mod ireversibil ecosistemele. Defrişările reprezintă una dintre principalele cauze ale încălzirii planetei pentru că slăbesc capacitatea solului de a absorbi dioxidul de carbon din atmosferă şi a preveni acumularea gazelor cu efect de seră.

Cercetătorii recomandă schimbarea felului în care sunt produse alimentele pentru a opri încălzirea accelerată din ultimii ani. Printre soluţii, cele mai eficiente ar fi reducerea irosirii de alimente, plantarea de arbori pe terenurile agricole și îngrijirea adecvată a solului. Uniunea Europeană pună la dispoziție fonduri semnificative pentru a sprijini aceste recomandări, însă acțiunile prezente s-au doevedit a fi insuficiente dată fiind amploarea acestei probleme.

Din păcate, în timp ce tone de alimente ajung să nu fie consumate niciodată, aproape un miliard de oameni trăiesc în foamete. Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să îmi transmită instrumentele de care dispune în vederea reducerii irosirii de alimente și combaterii încălzirii globale. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi.