Incredibil și inadmisibil! O treime din alimentele produse, ajung la coșul de gunoi!

PPEPotrivit studiului „Megatendințele din sectorul agroalimentar: imagine de ansamblu și o eventuală reacție politică din perspectiva UE”, comandat de Parlamentul European, o treime din alimentele produse, ajung la coșul de gunoi.

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc dezbaterea pe marginea studiului privind „Megatendințele din sectorul agroalimentar: imagine de ansamblu și o eventuală reacție politică din perspectiva UE”. Prezentare a fost realizată de doamna Monica Pesce (VVA Bruxelles) și domnul Daniel Traon (Arcadia) iar studiul a fost solicitat de Comisia AGRI, comandat și gestionat de Departamentul tematic B.

Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că apreciez și eu acest studiu ca fiind unul foarte important pentru a ne putea adapta politicile pe termen mediu si lung, însă am aici o problemă foarte mare în ceea ce înseamnă risipa alimentară și nu am regăsit-o nicăieri în nici una dintre cele 4 scenarii. Eu cred că atâta vreme cât ne confruntăm cu niște limitări majore în ceea ce înseamnă resursele pe care le avem la dispoziție, creșterea populației, un obiectiv major pentru noi trebuie să fie reducerea risipei alimentare. Acest lucru trebuie să meargă mai departe, în opinia mea în dezvoltarea acestor lanțuri scurte de aprovizionare care previn risipa alimentară. Mai mult, trebuie să oferim alimente cu o încărcătură de carbon redusă pentru că nu avem voie să transportăm aceste alimente mii de km și în același timp contribuim și la protejarea mediului. Aici sunt în asentimentul colegilor, și în special a colegului domnul De Castro, care a declarat faptul că fermierii trebuie plătiți pentru efortul lor în ceea ce înseamnă protejarea mediului.

O altă problemă legată de obezitate, care este o chestiune foarte gravă, și aici, în opinia mea ar trebui să intensificăm politicile în ceea ce înseamnă prevenirea obezității și în același timp să stimulăm consumul de alimente eco care să ofere posibilitatea să avem cetățeni care să fie sănătoși pe de-o parte și, pe de altă parte vom reduce consumul de medicamente în acest context. De aceea v-aș întreba dacă ați evaluat această chestiune legată de reducerea risipei de alimente în studiul dumneavoastră.

În răspunsul oferit, doamna Monica Pesce a subliniat faptul că: ’’Deși s-ar părea că risipa nu este vizată în raportul nostru, din păcate am avut doar 20 de minute la dispoziție pentru prezentare, așa că nu am putut să vorbesc prea mult. Se vorbește în scenariu despre economia circulară, cu precădere în scenariul 4 dar nu doar acolo. Oricum suntem cu toții de acord că risipa alimentară este un element uriaș, cifrele risipei alimentare sunt foarte mari. Iar rezolvarea acestui element ar duce la o îmbunătățire considerabilă la situație în general. Acum, unde are loc în principal risipa alimentară, ei bine de-a lungul întregului lanț alimentar. Noi nu considerăm că e ceea ce nu intră în transformarea alimentară, sunt alimente care se degradează în decursul transportului, asta este o cotă parte. Hrana cumpărată de la supermarket, probabil vi s-a întâmplat să vă expire produse în frigider, ei bine aceste alimente sunt aruncate, asta înseamnă și o proastă planificare nu doar la nivelul gospodăriei ci și la nivelul supermarketurilor. O parte din alimente sunt distruse pentru a controla prețurile și asta din cauza ofertei în exces pe piață care duce la scăderea prețurilor. Sunt multe motive care duc la risipa alimentară și la aruncare de mâncare. Este clar că marja de îmbunătățire este foarte mare aici, este unul din elementele de bază din raport.’’