Industria de prelucrare a laptelui din România se confruntă cu o criză fără precedent. Dacă în trecut funcționau peste 180 de fabrici de lapte, numărul lor s-a diminuat cu aproape o treime în decursul acestui an.

Situația este deosebit de îngrijorătoare, fabricile de lapte românești fiind nevoite să-și restrângă activitatea ca urmare a costurilor mari de producție, a comercianților, care preferă să achiziționeze lapte din import la prețuri mai scăzute și, nu în ultimul rând, a consumatorilor, care nu promovează consumul produselor autohtone.

Din păcate, Guvernul României susține o politică de fiscalizare excesivă, cu un nivel al TVA-ului la alimentele de bază de 24 %, iar prețul energiei pentru producători este foarte ridicat.

Având în vedere faptul că în luna aprilie a acestui an se vor elimina cotele la lapte, ceea ce va accentua și mai mult criza industriei de prelucrare a laptelui din România:

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în vederea menținerii unui nivel competitiv al sectorului de prelucrare a laptelui?

Care sunt alternativele fabricilor de prelucrare a laptelui aflate în situații de restrângere sau închidere a activității?