Industria laptelui prezintă mari probleme în UE

Din cauza supraproducției, prețul laptelui la poarta fermelor a scăzut, în medie, cu peste 20% în statele UE care produc acum libere de cotă. Există însă retaileri care profită de această scădere, transformând lactatele în instrumente de atragere a clienților. În luna martie 2015, la nivelul statelor membre, 100 kg de lapte se vindeau cu prețul mediu de 31,57 de euro, față de aproximativ 40 de euro cu un an în urmă. În România prețul laptelui a scăzut cu aproximativ 14%, de la 32 de euro pentru o sută de kg, la 27,3 euro pentru aceeași cantitate. În perioada 2016-2024, prețul mediu al laptelui ar trebui să se situeze la prețul de aproximativ 350 euro pe tonă, cu o fluctuație cuprinsă între 300 și 400 de euro pe tonă în cursul a opt ani din 10 și chiar mai pronunțate în ultimii doi ani.

Cum explică Comisia această scădere considerabilă a prețului laptelui pe teritoriul statelor membre a UE?

Cum ar putea Comisia să ajute la revenirea prețurilor laptelui în întreg teritoriul UE și pentru când se prevede o revenire a acestor prețuri?