Instituțiile europene depun eforturi susținute astfel încât drepturile cetățenilor europeni, după BREXIT, să fie respectate!

PPEZilele acestea, la Parlamentul European de la Bruxelles, a avut loc ședința grupului de lucru al PE cu privire la drepturile cetățenilor europeni după Brexit. Acest grup de direcție este compus din membrii Comisiei de Afaceri Juridice, ai Comisiei de Libertăți civile, justiție și afaceri interne, ai Comisiei de Ocupare a Forței de Muncă și Afaceri Sociale, ai Comisiei de Petiții și ai Comisiei de Afaceri Constituționale. În cadrul întâlnirii s-a discitat în primul rând despre ratificarea acordului dintre UE și Marea Britanie și închierea blocajului existent. Ceea ce este extrem de important și trebuie avut în vedere sunt drepturile cetățenilor. Ele trebuie să fie apărate și respectate, indiferent de decizia finală. Parlamentul European, prin rezoluțiile sale a solicitat și a promis respectarea drepurilor cetățenilor europeni din Marea Britanie și pe cele ale britanicilor în UE.

Provocările cele mai mari se referă însă la cetățenii europeni care traiesc în Marea Britanie. Prin rezoluțiile sale, Parlamentul European solicită o situație a cetățenilor cât mai apropiată de cea actuală, înainte de Brexit. Se au în vedere aici aspecte precum cetățenia, rezidența, sistemul de securitate socială și nu numai.
De mentionat este faptul că atât acordul încheiat cu premierul Teresa May, cât și cel cu încheiat cu premierul Boris Johnson, conțin aceleași prevederi cu privire la drepturile cetățenilor.
Cu toate acestea sunt probleme cu privire la urmatoarele aspecte:

· Statutul de rezident (EU Settlement Scheme)- această nouă schemă de rezidență trebuie respectată. UE trebuie să solicite respectarea ei și atribuirea de rezidență celor care au dreptul și care îndeplinesc toate criteriile. Toți cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie înainte de Brexit și intenționează să rămână după 31 decembrie 2020 trebuie să solicite acest statut nou de imigrare în Marea Britanie.

Există două tipuri de înregistrare pentru noul statut:

Statutul SETTLED se aplică cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au locuit în Marea Britanie o perioadă de 5 ani la data aplicării (cu excepții pentru motive întemeiate)

Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care nu au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai scurtă de 5 ani până la data de 30 iunie 2021 și le permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicației de SETTLED (este obligatoriu să aplicați pentru statutul de settled inainte de data expirarii statutului de pre-settled)

Aplicanții trebuie să dovedească: naționalitatea, identitatea, rezidența ​continuă* și să furnizeze date privind cazierul judiciar (dacă acesta există).

· Autoritatea Independenta de Monitorizare
Noua autoritate va monitoriza nu doar programul de statut (SETTLED ) stabilit de UK pentru cei aproximativ 3,4 milioane de cetățeni ai UE în țară, ci și furnizarea de asistență socială și alte drepturi de angajare în diferite departamente guvernamentale.
Întrebarea este dacă această Autoritate va reuși să fie independentă, din moment ce va fi condusă de autoritățile britanice.

· Dovada statutului trebuie să fie trimisă pe cale digitala și NU fizic. Dacă nu este trimisă în termenul limită, există riscul ca cetățeanul UE să fie deportat. În acest caz; UE trebuie să emită prevederi prin care să nu se ajungă la deportare.

· Cetatenii Irlandezi- cei care nu au solicitat cetățenie britanică si sunt cetateni UE- există o vulnerabilitate pentru aceștia în contexul Brexit.

La momentul actual, UE a început în mod formal ratificarea. Dacă se adoptă, următorul pas este adoptarea în plenul Parlamentului European. Pentru atribuirea Statutului SETTLED, trebuie identificată o soluție înainte de ratificare, iar toți cei care au solicitat statutul PRE-SETTLED, să le fie acordat odată cu ratificarea Statutul SETTLED, astfel încât cetățenii să fie înregistrați ca rezidenți. Practic, având în vedere că acești cetățeni se aflau și înainte de Acord în Marea Britanie, ar trebuie să poată rămâne în continuare, chiar și în contexul Brexit și totul să se deruleze normal). În ceea ce privește autoritatea Independentă de Monitorizare, se pune la îndoială independența acesteia în luare deciziilor. Mai mult, Parlamentul European se va asigura în continuare că există din partea Marii Britanii o garanție clară că cetățenii UE care nu respectat termenul limită de înregistrare nu vor fi deportați.