Întâlnire cu domnul Francois- Xavier Vauchelle, EU public affairs manager DANONE

PPEÎn calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am avut o întâlnire în cursul zilei de ieri cu domnul Francois- Xavier Vauchelle, EU public affairs manager al companiei Danone, concern internațional axat pe producția alimentară!

Domnul Vauchelle mi-a transmis în cadrul discuției faptul că Danone deține 3 linii de business, lactate, apă și mâncare pentru bebeluși și își doresc să ofere sănătate prin mâncarea pe care o produc. De asemenea, își doresc o agricultură durabilă, în acest moment compania cooperând cu 3000 de ferme din state precum: Franța, Spania, Germania, Polonia, Belgia și România. La nivelul țării nostre, Danone colaborează cu 21 de ferme din regiunea de Sud-Est care însumează un efectiv de aproximativ 350 vaci. Dețin peste 450 de angajați în România iar până în acest moment au investit peste 300 milioane lei în utilarea fabricilor devenind lider pe piața românească pe piața lactatelor proaspete.

În ceea ce privește colaborarea cu fermele, reprezentantul Danone mi-a transmis faptul că plătesc mai mult față de prețul pieței, deoarece au în vedere prețul de producție. De asemenea, doresc să aibă o relație de durată cu fermele și fermierii, în contextul în care multe ferme își închid porțile din motive economice. Compania Danone pune accent pe produsele organice și își doresc să sprijine noua generație de fermieri, investind financiar în aceștia.

În ceea ce privește scorul nutrițional, domnul Vauchelle mi-a transmis faptul că îl aplică și că în urma unei evaluari efectuate în 2018, 70% din portofoliul de produse aveau calificative A și B, deci sunt produse sănătoase. Compania Danone crede că este important pentru consumator ca acesta să știe ce este în spatele produsului și cum sunt tratați fermierii care produc ingredientele.
Personal, am fost interesat de materialele folosite pentru ambalaje iar în acest sens, domnul Vauchelle mi-a transmis faptul că materialul folosit este polistiren, nu este biodegradabil, dar au în vedere ca în viitor să identifice materiale biodegradabile pentru ambalajele produselor lor.

Evian, apa produsă de Danone, conține în proporție de 30% material reciclabil și doresc ca până în 2025, materialul sticlelor să fie 100% biodegradabil.

În privința ambalajelor folosite pentru iaurt, este dificil de găsit un material care să conserve bine iaurtul așa cum o face plasticul. Dar, cei de la Danone doresc și în acest caz să găsească alternativa reciclabilă.

La final, l-am îndemnat pe domnul Vauchelle să aibă în vedere relația cu fermierii mici și mijlocii, acest sistem vascular indispensabil oricărei economii sănătoase.