Intalnire cu reprezentantii Nestle Romania!

PPEÎn calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am avut o întâlnire zilele trecute cu reprezentanții firmei Nestle România, cu care am purtat discuții referitoare la etichetarea produselor comercializate, despre dublul standard mult discutat la nivel european precum și despre parteneriatul cu producătorii locali.

Firma Nestle are o vechime de 150 ani pe piața mondială și deține 9 divizii în România, de la meniuri de bebeluși, cafea, ciocolată, cereale și până la mancare pentru animale.
Sunt de 150 de ani pe piața mondială.
Reprezentanții firmei mi-au transmis faptul că în prezent, consumatorii sunt focusați atât pe ingrediente, cât și pe produsul final.
Nestle colaborează cu Banca pentru Alimente, printr-o procedură de donație, în ceea ce privește produsele care sunt pe cale să expire. În anul 2018 au donat 8 tone de alimente și se preconizează ca și în anul 2019 să fie donată aceeași cantitate.
Motto-ul firmei este “Good food, Good life” și doresc să fie o alternativă sănătoasă și gustoasă pentru populație.
În ceea ce privește semaforul nutrițional, firma Nestele susține această reglementare și orice altă inițiativă cu privire la etichetarea impusă de UE, mai ales că firma lucrează cu cercetători științifici care au în vedere ca alimentele să fie cu un profil nutrițional cât mai optim.
Referitor la produsele cu calitate duală, reprezentanții Nestle susțin că este important să se discute despre aceste aspecte și, în acest sens, s-au implicat, mai precis au avut produse incluse în comparația paneropeană realizată recent, iar rezultatele au fost bune.
De asemenea, firma susține că există profiluri diferite în funcție de țară, respectiv gusturile sunt diferite de la țară la țară și, de aceea, etichetele sunt diferite.
Durează aproximativ 6 luni să fie modificată o etichetă, de când UE impune o reglementare nouă cu privire la etichetare.
I-am îndemnat pe reprezentanții firmei Nestle să aibă în vedere o formulă prin care să colaboreze cu producătorii locali, astfel încât să fie susținut lanțul scurt de aprovizionare. În acest sens, dânșii au precizat că în acest moment nu colaborează cu producători locali din România, însă caută să aibă în viitor unități de producție.
În România, Nestle are 550 angajați, de la 800 cât aveau până anii trecuți, cu un centru financiar în Timișoara.
Este important pentru mine să cunosc cât mai multe aspecte și detalii din activitatea celor vizați de reglementările europene. Doar așa se pot lua decizii care să fie ancorate în realitățile din teren. Din păcate, de multe ori astfel de discuții au loc după ce reglementările s-au adoptat.
Tocmai de aceea, îi îndemn pe toți actorii să fie implicați și proactivi pe tot fluxul legislativ. Ușa biroului meu a fost, este și va fi deschisă mereu pentru oricine.