Investițiile în energii regenerabile în România

În 2014, investițiile globale în energii regenerabile au depășit investițiile în tehnologii de nouă generație pentru combustibili nucleari și fosili. Conform unui raport [„Renewable energy country attractiveness index (RECAI)”] realizat de Ernst & Young, în ultimii patru ani, România a coborât de pe locul 13 la nivel mondial (2011), ocupând în prezent locul 35 în clasamentul celor mai atractive piețe pentru investiții în energie regenerabilă. Această scădere este cauzată de schimbările legislative frecvente, schimbări care generează lipsa predictibilității acestora. Pentru a recâștiga atractivitatea pentru investitorii în energii verzi, instituțiile statului trebuie să adopte politici energetice transparente și să dețină o acuratețe legislativă pe termen lung. Diversificarea surselor de energie este importantă pentru obținerea unei securități energetice, având în vedere provocările geopolitice și fluctuația prețului petrolului.

Cum poate susține Comisia autoritățile române astfel încât acestea să poată crea un cadru competitiv și să atragă investitorii în energii verzi?

Ce recomandări are Comisia pentru autoritățile române în vederea realizării unor reforme politice menite să crească sprijinul guvernamental pentru proiectele de energii regenerabile?