Jean-Claude Juncker: „Acolo unde există voință, există un acord.”

PPEComisia Europeană și Guvernul de la Londra au ajuns la o înțelegere privind un nou acord pe tema Brexit, urmând ca acesta să fie prezentat liderilor reuniți la summitul Consiliului European, au anunțat Jean-Claude Juncker, președintele CE și Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a afirmat că acordul Brexit protejează drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și ale britanicilor care trăiesc în Europa: „Ceea ce am convenit este mult mai mult decât un acord – este un text legal care oferă securitate juridică problemelor create de Brexit. Textul asupra căruia am convenit protejează drepturile cetățenilor noștri. În mod fundamental, acordul de astăzi se aplică oamenilor și păcii”, menționând că cetățenii UE din Marea Britanie „își pot continua viața ca înainte”. „Acum avem un nou protocol privind Irlanda și Irlanda de Nord, care protejează pacea și stabilitatea și protejează pe deplin piața noastră unică”, adaugă Juncker.

De asemenea, se prevede în viitor un acord ambițios de liber schimb. În „Declaraţia politică” revizuită cu privire la relaţiile viitoare, UE promite un acord „fără taxe vamale şi nici cote”. În schimb, Bruxellesul solicită garanţii din partea Londrei în vederea asigurării condiţiilor unei concurenţe echitabile. Prin ajungerea la acest acord, atât drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie, cât și cele ale britanicilor în Europa vor fi protejate!