Jean-Claude JUNCKER, la final de mandat: „Europa înseamnă în esența ei pace, dar înseamnă și forță! Trăiască Europa!”

PPEPreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a adresat pentru ultima oară plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg. Astfel, în cadrul ședintei plenare a avut loc prezentarea Bilanțului Comisiei Juncker.

▶️ Jean-Claude JUNCKER, președintele Comisiei Europene, a transmis faptul că: „Iată că au trecut 5 ani de când ați oferit încredere Comisiei Juncker. Îi mulțumesc lui Donald Tusk pentru că m-a susținut și pentru prietenia noastră. Prieteniile în politică sunt rare, chiar și în sânul aceleași familii politice. Mă adresez în fața dumneavoastră pentru ultima oară. Vreau să le mulțumesc comisarilor mei. Fără ei, nu aș fi putut face nimic. Când mi-am luat mandatul în 2014, Europa era într-o situație dificilă. Solidaritatea din păcate nu funcționa. Mi s-a spus că eu reprezint o Comisie a ultimei șanse. În 2014 am știut că trecem printr-un moment crucial pentru viitorul Europei și că noi toți avem datoria de a profita de ultima șansă pe care o aveam. În acești cinci ani, am organizat 1815 dialoguri cetățenești. La începutul mandatului am promis că ne vom concentra pe lucrurile esențiale. Am venit cu inițiative legislative țintite. Am retras 142 de propuneri legislative și am modernizat 162 de propuneri existente. Unii vor continua să reproșeze comisiei noastre că ne-am ocupat de prea multe. Atunci când m-am prezentat în fața dvs., am venit cu trei lucruri principale care dictau comisia noastră: creșterea, locurile de muncă și investițiile. Am relansat creșterea, am creat 14 milioane de locuri de muncă, șomajul este la cotele cele mai mici din anul 2000.
Planul Juncker a catalizat investiți de ordinal a 422 de miliarde de euro. Am creat 1 milion de locuri de muncă prin acest plan. Dragi prieteni, pe parcursul mandatului meu au avut și dezamăgiri și reușite. În ciuda eforturilor noastre, nu am reușit să înregistrăm progrese în ce privește reunificarea Ciprului, nu am reușit să încheiem un tratat cu Elveția, nu am reușit să definitivăm Uniunea Bancară. Nu pentru că Comisia nu ar fi făcut propuneri, ci pentru că statele membre nu au făcut suficiente eforturi.
În ciuda crizei prin care am trecut, am cunoscut și reușite. Menționez întâi dimensiunea socială a UE. Un copil neiubit al ultimelor decenii. Am reușit să adoptăm pilonul social. Am reușit să aprobăm acest pilon și am reușit să aprobăm directiva privind detașarea lucrătorilor. Europa trebuie să fie și Europa lucrătorilor. Grecia este o altă reușită. Vorbesc despre asta pentru că am alocat foarte mult timp, am redat Greciei demnitate care i se cuvine. Prea adesea și prea mult timp a fost călcată în picioare demnitatea acestui popor.
Am spus în martie 2015 ce urma să facem pentru refugiați, iar PE m-a aplaudat în picioare. Ani și ani după, aplauzele s-au împuținat pentru că interesele naționale au depășit ideea de solidaritate și interesele noastre comune.
Cel mai mare succes al Europei rămâne faptul că am reușit să asigurăm pacea în Europa. Astăzi avem 60 de conflicte în derulare în lume. Acum trăim în pace în Europa. Știu că tinerii iau de bun acest lucru că Europa este un continent pașnic. Ca să vedem cât de fragilă este pacea, este de ajuns să ne uităm la frontierele Uniunii. Tinerii trebuie să vadă că au perspective în Europa. Europa înseamnă în esența ei pace, dar înseamnă și forță! Concluzie: Trebuie întotdeauna să combatem naționalismul limitat. Trăiască Europa!”