Lansarea noului Program Național de Dezvoltare Rurală riscă să fie amânată

Anul trecut, România era printre primele țări care trimitea la Bruxelles forma oficială a Programului Național de Dezvoltare Rurală, iar după o jumătate de an aceasta este încă pe lista de așteptare. În condițiile în care alți fermieri europeni din statele Uniunii Europene au depus deja proiecte pentru accesarea fondurilor europene, în România încă nu se cunoaște data de la care se începe depunerea acestora, respectiv măsura noului Program Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Conform afirmațiilor recente ale președintelui Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România, nu s-a elaborat nici măcar un ghid al solicitantului de fonduri europene, care este vital implementării unui asemenea program, mai ales că de cele mai multe ori există confruntarea cu o legislație stufoasă sau chiar ostilă.

Mai mult, ținând seama de faptul că în alte state membre ale Uniunii Europene există mai multe programe de acest fel, în România există doar unul (nefuncțional).

Are în vedere Comisia o măsură prin care se poate grăbi data începerii noului PNDR 2014-2020 România?

Care ar fi recomandările Comisiei cu privire la implementarea mai multor programe naționale de dezvoltare rurală, astfel încât să se ia în considerare elementele specifice fiecărei regiuni în parte?