Laptele fermierilor români ajunge hrană pentru porci, în timp ce importurile de produse lactate cresc galopant

În primele cinci luni din acest an, exporturile României de alimente și animale vii în Uniunea Europeană au scăzut cu 1,5% comparativ cu aceeași perioadă din 2018, în timp ce importurile au avut un avans de 13%. O analiză a Băncii Naționale a României arată că sectorul alimentar autohton este unul dintre cele mai slabe la nivel european.

Deficitul comerțului internațional cu produse alimentare s-a adâncit continuu în ultimii ani, deși cererea românilor pentru alimente este în creștere. Din păcate, importurile de produse lactate cresc la cote alarmante. În perioada ianuarie – aprilie 2019, România a exportat 20 de tone de unt în Uniunea Europeană, dar în aceeași perioadă a importat 3450 tone din țări membre UE, mai mult cu 19% comparativ cu perioada similară de anul trecut. România a exportat 3494 tone de brânză în spațiul comunitar în primele patru luni din acest an, dar a importat 24040 tone, cu 3% mai mult.

Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în ceea ce privește încurajarea consumului de produse alimentare autohtone, în principal produse lactate, astfel încât fermierii români să fie sprijiniți?