Legumele crude pot prezenta riscuri pentru sănătatea consumatorilor

Un studiu realizat recent de către cercetătorii Institutului Julius Kuhn privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene, axându-se pe rezistența la transfer în cazul legumelor proaspete, ridică semne de îngrijorare în ceea ce privește consumul de legume crude. Pentru acest studiu, specialiștii au cumpărat diferite tipuri de salate mixte care se găsesc în marile magazine. Au fost analizate probe pentru a determina cantitatea totală a genelor cu rezistență antimicrobiană transferabilă. Experții s-au concentrat pe bacteriile „Escherichia coli”, care sunt rezistente la substanța activă numită tetraciclină.

Rezultatele au indicat că există mai multe astfel de bacterii transferabile, cu gene de rezistență din E.coli, în produsele proaspete. Fiecare astfel de bacterie provoacă rezistență la anumite tipuri de antibiotice, conform cercetătorilor. De asemenea, bacteria E.coli a fost găsită în produsele testate. Având în vedere că aceste bacterii au fost găsite pe legume consumate în mod frecvent de oameni, există riscuri pentru sănătatea consumatorilor.

Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea asigurării unei siguranțe alimentare crescute în rândul consumatorilor de legume proaspete?