Mare grijă, domnule Daea, că ne moare oaia!

PPELa fel ca în cazul Pestei Porcine Africane, guvernanții PSD-ALDE nu au învățat nimic din lecțiile anterioare, iar anul acesta, România se confruntă din nou cu epidemie de scrapie. Istoria guvernării PSD-ALDE ne arată încă o dată incapacitatea acestei coaliții de a evita greșelile trecutului și implicit un nou dezastru în zootehnia românească. Astfel, ne confruntăm încă o dată cu apariția unor focare de scrapie care pot duce la izbucnirea unei noi epidemii catastrofale.

Cu puțin timp în urmă, a fost identificat un nou focar de scrapie într-o fermă de ovine din județul Hunedoara. Anul trecut, au fost depistate focare de scrapie în mai multe ferme de ovine din România. În județul Mureș au fost ucise anul precedent 2.000 de ovine și confirmate noi focare de scrapie, după cum a precizat și Direcția Sanitar-Veterinară Mureș. Boala este mortală, nu are tratament, iar turma în care este depistat un caz de scrapie ar putea fi sacrificată în întregime pentru a stopa răspândirea bolii.

Guvernanții în frunte cu Ministrul Agriculturii, Petre Daea, lasă ovinele pradă unei maladii letale. Pierderile economice în rândul fermierilor pot fi considerabile, cu atât mai mult cu cât există riscul să nu mai fie acceptate ovine la export din cauza suspiciunilor legate de prezența bolii. Guvernanții PSD-ALDE mai aruncă o lopată de pământ peste zbaterile ostenite ale fermierilor români. În aceste condiții, am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi transmită care sunt recomandările pentru autoritățile române în vederea prevenirii extinderii epidemiei de scrapie și sprijinirii fermierilor deja afectați. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi.