Măsuri de tranziție pentru producătorii de lapte

Abolirea cotelor de lapte în Uniunea Europeană va duce la o concentrare geografică a producției de lapte în țările din centrul și nordul Europei, conform raportului întocmit de MTT Agrifood Research Finland, intitulat „Competitivitatea lanțurilor de producție a laptelui din nordul Europei”.

Raportul subliniază faptul că eliminarea cotelor va accelera procesul care a început cu ani în urmă, respectiv concentrarea producției de lapte în regiunile amintite și va însemna crearea unei „zone de lapte” în nordul și centrul Europei, în timp ce fermierii din celelalte zone se vor concentra asupra altor sectoare, cum ar fi producțiile mixte sau culturi arabile destinate exportului.

Există soluții pentru a sprijini tranziția producătorilor de lapte din aceste zone, în vederea contracarării eventualelor dezechilibre ce pot apărea pe piață. Reconversia fermelor de lapte în ferme mixte de carne și lapte poate fi un răspuns în vederea menținerii competitivității acestor producători.

Are în vedere Comisia să pună în aplicare astfel de măsuri de reconversie pentru producătorii de lapte în vederea asigurării tranziției între sectoare?